Teknikstrul. En fundersam medelålders kvinna sitter framför en dator som inte fungerar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
1 av 2
Gun Lindgren är verksamhetschef på vårdcentralen i Linköping.
2 av 2
Gun Lindgren är verksamhetschef på vårdcentralen i Linköping. Foto: Vårdcentralen Nygatan

Arbetssjukdomar blir chefens ansvar

1:40 min

Anmälningarna om arbetssjukdomar som beror på hög arbetsbelastning ökar, det visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. En förändring av arbetsmiljölagen 31 mars får som konsekvens att arbetsgivaren ska förebygga ohälsa på arbetsplatsen

– Stress och stor frustration då man inte kan påverka sitt arbetsuppdrag, det hör till vardagen, säger Pernilla Kristoffersson som är lärare i Norrköping. Hon känner oro, frustration och lider av sömnbrist.

Hon har arbetat som lärare sedan tio år och har sett kollegor sjukskrivas och känner sig mycket stressad i jobbet. Det finns inte tid för vare sig förberedelse eller individuella samtal med elever som hon behöver.

Förändringen av arbetsmiljölagen 31 mars ska bland annat bidra till att arbetsgivare ska förebygga ohälsa på arbetsplatserna

SKL, Sveriges kommuner och Landsting, har inlett ett projekt som just vill förbättra det förebyggande arbetet. Det är en nystartad webbutbildning av chefer för att ge bättre kunskap om arbetsmiljöförhållanden och hur man ska motverka stress.

På Vårdcentralen Nygatan i Linköping har man infört möten med informationsöverlämning, möten som får som konsekvens för dom anställda att de känner delaktighet, får kunskap om sitt uppdrag och har möjlighet att påverka.

– Vi har sett till att det finns klara och tydliga strukturer på vår vårdcentral att jobba efter. Att man har ansvarsområden, förhoppningsvis med tillräckligt med tid för att utföra sitt arbete. Vi har en väldigt bra kommunikation och vi har en bra mötesstruktur, säger Gun Lindgren som är verksamhetschef på vårdcentralen i Linköping.

Gun Lindgren sätter oerhört stor vikt vid att man ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt.

– Den är a och o, så att medarbetarna känner ett gott medarbetarskap, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista