Europaparlamentets talman Martin Schulz välkomnade Stefan Löfven till Strasbourg.
Europaparlamentets talman Martin Schulz välkomnade Stefan Löfven till Strasbourg. Foto: TT

Löfven kritiseras av svenska kollegor i EU-parlamentet

1:53 min

Statsminister Stefan Löfven avslutade nyligen sitt tal inför Europaparlamentet i Strasbourg. Ett tal med efterföljande debatt som till stora delar handlade om flykting- och migrantkrisen.

– Det är nu dags att agera, att säkra kontrollen av våra gränser. Att utöka vårt samarbete med Turkiet som grundar sig på internationell rätt och att genomföra omfördelningen av flyktingar inom EU, sa statsminister Stefan Löfven i debatten här i Europaparlamentet.

Under mötet fick samarbetsavtalet från i måndags med Turkiet för att lösa flyktingkrisen kritik både från liberalernas Cecilia Wikström och vänsterpartiets Malin Björck.

– Överenskommelsen med Turkiet i måndags kommer inte att lösa situationen på sikt, mycket tyder på att bärande delar av den strider mot Genèvekonventionen och också mot EU:s fördrag, sa Cecilia Wikström (L).

– Uppgörelsen med Turkiet, med massavisningar är inte en lösning, flyktingar är inte fiskekvoter som vi lassar av och på. Det är människor av kött och blod som har flytt och lämnat allt i konflikt, sa Malin Björck (V).

Det var annars en rätt stor svensk politisk föreställning där hela nio av 20 anmälda talare var svenska Europaparlamentariker. De allra flesta tunga Europaparlamentarikerna, gruppledarna var inte ens på plats. Det var också flera tomma stolar.

Tuffast kritik fick kanske Sveriges statsminister Stefan Löfven av Sverigedemokraternas Kristina Winberg.

– I dag står du här i plenum och vill pådyvla hela Europa konsekvenserna av din naiva politik. Du ber andra medlemsstater att rädda dig i nöden, när det är du själv som gjort bort dig, sa Winberg.

Även om EU:s största fråga just nu, flykting- och migrantkrisen, dominerande debatten här i Strasbourg så diskuterades också EU:s arbetsmarknadspolitik där statsminister Stefan Löfven avslöjade att det kommer att bli ett toppmöte nästa år i Sverige, oklart vilket datum, men som ska ägnas åt social rättvisa på till exempel arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista