Ris och ros bland regionala reaktioner på storregioner

1:42 min

I dag presenterades ett förslag till ny karta över Sverige. 21 län, landsting och regioner ska enligt förslaget bli sex storregioner. Reaktionerna runt om i landet var både positiva och negativa.

Förslaget innebär att fyra norrlänen föreslås går ihop till ett stornorrland som till ytan i så fall utgör halva Sverige, att Skåne slås ihop med Blekinge och att Västra Götaland bildar region med tillsammans med Halland och Värmland.

Men i Halland var man inte nöjd med kartan som presenterades. Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) är regionråd i Halland.

– Jag tycker inte att den var så bra som vi hade hoppats, vi hade ju hoppats att det skulle vara Halland som en region.

Halland har varit den region, län eller landsting av Sveriges nuvarande 21 som varit starkast motståndare till bildandet av storregioner. Frågan inför dagen var om indelningskommitténs kartförslag skulle innebära att Halland står kvar själv, slås ihop med Skåne eller Västra Götaland eller splittras.

Lise-Lotte Bensköld Olsson hoppades att Halland fortsatt skulle få stå kvar själva. 

– Vår kritik är samma som vi har haft tidigare, vi tycker inte att vi har resonerat kring vilka problem vi ska lösa och på vilket sätt en större region ska bli bättre för invånarna, säger hon.

Förslaget på en ny storregion i väst innehöll ännu en överraskning, nämligen att Värmland ingår. Värmland ingår i dag i en sjukvårdsregion med Uppsala-, Dalarna-, Gävleborg-, Västmanland-, Örebro- och Södermanlands län. 

Regionstyrelseordförande i Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) är kritisk.

– Ska det vara sex regioner så tycker jag att det är märkligt att bryta ut Värmland som finns med i ett bra funktionellt samarbete i sjukvårdsregionen. Vi har precis bildat ett bolag vad gäller tåg.

Nu kommer diskussionerna att fortsätta i de samrådsgrupper som har utsetts runt om i de befintliga regionerna, länen och landstingen. Dagens karta med de sex nya regionerna ska fungera som diskussionsunderlag.

Socialdemokraten Erik Bergkvist (S), regionråd för det kommunala samverkansorganet Region Västerbotten, sitter i Västerbottens samordningsgrupp. Han tycker att det här var ett viktigt steg som togs i dag.

– Nu finns det något att förhålla sig till och det är viktigt. Nu måste alla som är intresserade för regionfrågan ta ställning till det som faktiskt finns. Men kan inte längre blunda för frågan och skjuta på framtiden, säger Erik Bergkvist (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista