1 av 3
Ingusjien karta
2 av 3
Det var i ryska delrepubliken Ingusjien som journalisterna attackerades. Foto: Sveriges Radio
Maria Persson-Löfgren på plats i Kiev Foto: Maria Persson Löfgren/SR
3 av 3
Ekots Moskvakorrespondent, Maria Persson-Löfgren, här i Kiev Foto: Sveriges Radio

Ekots direktrapportering

Sveriges Radios Moskvakorrespondent, Maria Persson-Löfgren, överfölls i dag den ryska delrepubliken Ingusjien. Hon skadades lindrigt vid attacken men är nu i säkerhet.

Läs mer här

Anna Larsson: Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren blivit överfallen vid en reportageresa i Ingusjien. Den bil hon färdades i överfölls av ett 20-tal män. Hon är lindrigt skadad men i säkerhet.

18:59, 9 March 2016

Anna Larsson: Det är inte känt vilka de 20-tal maskerade männen som överföll bilen var. Maria Persson Löfgren och övriga i bilen rånades och misshandlades. Bilen sattes sedan i brand.

19:00, 9 March 2016

Anna Larsson: Maria Persson Löfgren var på reportageresa och färdades tillsammans med andra journalister samt representanter för en ansedd människorättsorganisation.

19:02, 9 March 2016

Anna Larsson: Området är känt för rån och överfall, och enligt ögonvittnesuppgifter var det 20 okända och maskerade män som attackerade den bil som Maria Persson Löfgren färdades i.

19:04, 9 March 2016

Anna Larsson: Ekots tidigare Rysslandskorrespondent Sten Sjöström säger att hela det här området i norra Kaukasus har varit extremt oroligt under de senaste 20 åren. Här finns ren kriminalitet men också politisk förföljelse.

19:06, 9 March 2016

Anna Larsson: Maria Persson Löfgren var på ett känsligt uppdrag för att rapportera om läget i området. Enligt Sten Sjöström är det nu lugnare i det angränsande Tjetjenien på grund av den hårdföra politiska ledningen där, men i hela övriga norra Kaukasus är läget oroligt.

19:09, 9 March 2016

Anna Larsson: Enligt uppgift hade den bil som de färdades i varit förföljd tidigare under dagen. Enligt ryska medier var det flera bilar som var inblandade i händelsen. I bilen färdades också två ryska och en norsk journalist.

19:11, 9 March 2016

Anna Larsson: Liknande överfall har inträffat i området tidigare. Det är inte klart vem som låg bakom dem, men det finns misstankar om att regeringsvänliga grupper kan ha varit ansvariga vid de tillfällena.

19:17, 9 March 2016

Anna Larsson: Det troligaste är kanske att det är den politiska ledningen som ligger bakom, enligt Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent Sten Sjöström.

19:18, 9 March 2016

Anna Larsson:
Området har varit mycket oroligt politiskt socialt och kriminellt. Också IS verkar i en mindre del i området, säger Sten Sjöström. Alla som ägnar sig åt mänskliga rättigheter förföljs.

19:19, 9 March 2016

Anna Larsson: Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Lauren var häromdagen i Tjetjenien, en grannrepublik. Där är kontrollen från regeringen mycket större än i Ingusjien.

19:20, 9 March 2016

Anna Larsson:
Hon var då i kontakt med Maria Persson Löfgren.
Det råder en osäker politisk situation i Tjetjenien, enligt Anna-Lena Lauren. Enligt ryska medier hade bilar med tjetjenska nummerplåtar förföljt bilen i flera dagar.

19:22, 9 March 2016

Anna Larsson: - En kall hand grep mitt hjärta, när jag hörde om händelsen, eftersom jag känner Maria Persson Löfgren. Men om någon skulle klara en sådan situation så är det hon, säger Anna-Lena Lauren.

19:23, 9 March 2016

Anna Larsson:
Såvitt jag vet är det första gången man överfaller också utländska journalister. Det här kan vara ett sätt att markera att man vill skrämma journlaister från att arbeta i området, säger Anna-Lena Lauren.

19:24, 9 March 2016

Anna Larsson: - Jag är lättad över att det bara blev lindriga skador, det kunde ha gått mycket värre, säger Anna-Lena Lauren. Jag har rest mycket i Tjetjenien och Ingusjien och Dagestan. Jag arbetar alltid med personer som jag känner och rör mig i grupper. Om jag stöter på soldater eller andra, så försöker jag vara glad och le mycket.

19:25, 9 March 2016

Anna Larsson: Kommitten mot tortyr som fanns med i bilen är en av de mest erfarna människorättsorganisationerna, säger Anna-Lena Lauren. Det bryts ständigt mot de mänskliga rättigheterna i området. Troligen var det underrättelsetjänsten eller representatnter från myndigheterna som låg bakom överfallet. Men det är viktigt att resa i området och bevaka vad som sker.

19:28, 9 March 2016

Anna Larsson: Jonatan Lundqvist vid Reportrar utan gränser säger att det är ovanligt att svenska journalister attackeras. Men nu börjar det tyvärr bli vanligare.

19:32, 9 March 2016

Ulf Blombäck, Ekolyssnare: Mina tankar och min medkänsla till den modiga och lysande skickliga Maria PL.

Mikael Kulle, Ekot: Tack så mycket för omtanken, Ulf.

19:32, 9 March 2016

Anna Larsson: Ekots utrikeschef har just pratat med Maria Persson Löfgren som berättar att de var på väg mot Tjetjenien tillsammans med journalister och representanter för en människorrättsorganisation. Det var en bil med ett 30-tal unga män som prejade bilen av vägen. De skrek att vi var terrorister, inte journalister, berättade Maria Persson Löfgren.

19:33, 9 March 2016

Anna Larsson: Enligt Ginna Lindberg är Sveriges Radio mycket noggranna när man förbreder sådana här känsliga reportageresor. Vi bedömde inte att det här var en mycket riskfylld resa, men ändå hände det, säger hon.

19:35, 9 March 2016

Anna Larsson: -Det finns vissa ställen vi inte kan bevaka av säkerhetsskäl, till exempel delar av Syrien där kidnappningsrisken är för hög. Vi ser utvecklingen att journalister blir måltavlor, och det är grupper somn vill tysta det fria ordet och minska bevakningen. Mycket oroande säger Ginna Lindberg.

19:36, 9 March 2016

Anna Larsson: Jonatan Lundqvist vid Reportarar utan gränser ger en eloge åt Sveriges Radio för systemet att försöka kontrollera risker i förväg. Men det finns alltid situationer där det är omöjligt att förutsäga riskerna, säger han. Det är viktigt att vi inte slutar rapportera om dessa områden. Vi behöver bevaka mer, inte mindre.

19:38, 9 March 2016

Anna Larsson: Vissa områden går inte att bevaka, säger Ginna LIndberg.

19:39, 9 March 2016

Anna Larsson:
-Vi har till exempel inte varit i Kabul i Afghanistan på ett år, säger Ginna Lindberg.

19:39, 9 March 2016

Orolig: Varför fanns ingen säkerhetseskort?!

Mikael Kulle, Ekot: Vi kan av säkerhetsskäl inte gå in på detaljer om hur skyddet av våra korrespondenter ser ut när de är ute på jobb.

19:39, 9 March 2016

Anna Larsson: Vad får sådana här händelser för effekt? Enligt Jonatan Lundqvist är det säkert många redaktioner i världen som just nu ser över sina rutiner för journalistresor i områden med stora risker. Händelsen kommer att bli mycket omtalad i resten av världen, tror Anna-Lena Lauren. Det kommer att få omfattande konskekvenser men inte stoppa journalister att resa i området.

19:42, 9 March 2016

Anna Larsson: En följd av överfallet kan vara att det blir svårare för journalister att arbeta i området, säger Anna-Lena Lauren, Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent.

19:43, 9 March 2016

Anna Larsson: -Det är mycket vanligt att människor blir kidnappade eller helt enkelt försvinner i de här områdena, säger Anna-Lena Lauren. Det finns ingen samhällelig kontroll. Det kan räcka med att någon blir provocerad över att det kommer en bil med journalister. Det är mycket lätt att samla ihop många unga män som inte har något att göra, men som får veta att det här är inte journalister utan terrorister som bör stoppas.

19:45, 9 March 2016

Anna Larsson: Maria Persson Löfgren befinner sig i säkerhet och mår efter omständigheterna väl, berättar Ginna Lindberg som talat i telefon med Maria Persson Löfgren. Överfallet skedde i Ingusjien, bilen de färdades i prejades av vägen och passagerarna och chauffören drogs ur bilen, rånades och misshandlades. Maria Persson Löfgren säger själv att hon är misshandlad och skadad i benet, men att skadorna är lindriga. Hon befinner sig i säkerhet.

19:48, 9 March 2016

Anna Larsson: -Att journalister blir måltavlor är en enormt oroande utveckling för det fria ordet, säger Ginna Lindberg, utrikeschef vid Ekoredaktionen. Det är för tidigt att bedöma vad den här händelsen får för konsekvenser för Sveriges Radios utrikesbevakning.

19:50, 9 March 2016

Anna Larsson: Här sätter vi punkt för direktrapporteringen.

19:50, 9 March 2016


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista