Polens lagar gällande författningsdomstolen är grundlagsvidriga

1:31 min

De lagar som Polens nya regeringen drivit igenom gällande landets författningsdomstol är grundlagsvidriga. Det menar domstolen själv som idag kom med sitt yttrande.

Den viktiga författningsdomstolen har varit i centrum för de senaste månadernas politiska konflikt i Polen.

Domstolen har varit den instans där nya lagar prövats mot landets grundlag, och den har kunnat stoppa lagar som visat sig strida mot författningen. Men sedan partiet Lag och Rättvisa (PiS) vann sin stora valseger i höstas har dess regering på olika sätt försvårat domstolens arbete. Bland annat genom nya lagar som krävt en mycket större majoritet i domstolen för att alls kunna fatta beslut.

Dessa lagar i kombination med den nya medielag som gav regeringen större kontroll över innehållet i statlig radio och tv har väckt inte bara den polska oppositionens bestörtning utan också omvärldens.

Både Europarådet och EU-kommissionen har inlett granskningar av hur rättsstatens och demokratins principer kan tillämpas i det nya politiska landskapet i Polen.

Författningsdomstolens beslut var väntat. Lika väntad var regeringens kommentar, att den inte tänker lyssna på domstolen och dra tillbaka lagarna i fråga. Vad som nu händer med domstolsbeslutet och författningsdomstolens arbete i stort är oklart.

Ytterligare virke på brasan kommer att läggas i slutet av veckan, då Europarådet väntas komma med sin rapport om Polen. En rapport som EU-ledningen i Bryssel sagt att de kommer att fästa stor vikt vid då de beslutar om eventuella sanktioner eller andra åtgärder mot den polska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista