Foto: TT.
Foto: TT.

Rättegång inleds om terrordåden i Köpenhamn

1:19 min

I dag börjar rättegången mot de fyra män som är misstänkta för att ha hjälpt till under terrorattentaten i Köpenhamn i februari förra året

Det var den största polisinsatsen någonsin i Danmark som fram på morgontimmarna den 15 februari i fjol ledde fram till att den misstänkte gärningsmannen sköts ihjäl av polis under en dramatisk skottväxlning i centrala Köpenhamn.

Kvällen innan hade mannen attackerat först ett kulturhus under en föreläsning med den svenske konstnären Lars Vilks, och sen en judisk synagoga. Utanför kulturhuset dödades en man som försökte stoppa attentatet, och utanför synagogan dödades en församlingsmedlem som höll vakt. Dessutom skadades flera poliser.

Gärningsmannen var död, men veckorna efter attentatet greps fem unga män misstänkta för medhjälp till terrorbrott. En har släppts, men de andra fyra ställs idag inför rätta i Köpenhamns byrett.

Alla fyra männen nekar till brott, men enligt åtalet ska de ha hjälpt gärningsmannen med att förbereda den andra av attackerna, den mot synagogan. Bland annat ska de ha försett honom med ammunition och betalat ett besök på ett internetcafé där han sökte information om synagogan.

– Allvarliga brott som kan ge livstids fängelse, säger Danmarks justitieminister Sören Pind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista