Markus Petäjäniemi, marknadschef LKAB.
Markus Petäjäniemi, marknadschef LKAB. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Låga malmpriser skapar kris på LKAB

2:02 min

Järnmalmspriserna har ökat med 20 procent i veckan. Trots det är statliga bolaget LKAB inne i den djupaste krisen sedan början 1980-talet.

– Priserna låg någonstans mellan 40 och 50 dollar innan den här uppgången, och börjar de ligga länge under 40 dollar då blir det riktgt tufft. Det säger Markus Petäjäniemi, LKAB:s försäljnings- och logistikchef.

Det statliga bolaget LKAB som bryter och förädlar järnmalm, har på senare tid haft det kämpigt på grund av låga malmpriser. Att priset på järnmalm rusat i veckan tar man med ro än så länge.

Järnmalmspriserna styrs helt och hållet från Kina. LKAB säljer inte mycket järnmalm till Kina, utan det är i Kina som prissättningen sker. Landet är världen största råvarukonsumerande ekonomi framför allt när det gäller metaller.

– Vi ser ökade insatser från kinesiska myndigheter att försöka få igång tillväxten, säger Jörgen Kennemar som följer råvarupriser på Swedbank. 

Landet är världen största råvarukonsumerande ekonomi framför allt när det gäller metaller. Innan prisstegringen i veckan hade priset på järnmalm sjunkit med 50-60 procent de senaste 12 månaderna.

På LKAB ägnar man inte särskilt mycket energi åt att hålla kolla på Kina.

– Vi jobbar med våra kunder i Europa, Mellanöstern och USA som är våra huvudmarknader. Hela industrin, både stål och järnmalm, har det jättetufft just nu, säger LKAB:s försäljnings- och logistikchef Markus Petäjäniemi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista