Maria Persson-Löfgren Moskva korrespondent
Maria Persson-Löfgren, Sveriges Radios Moskvakorrespondent.

Maskerade män attackerade Sveriges Radios korrespondent

2:31 min

I går kväll attackerades Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren, tillsammans med tre andra journalister och människorättsaktivister i ryska delstaten Ingujisen. Samtliga undkom attacken med lindriga skador.


– När jag kom fram till minibussen stod den i lågor, berättar människorättsaktivisten Timur Rakhmatulim.

Det var under onsdagskvällen som sällskapet Maria Persson Löfgren färdades med blev attackerad av ett 30-tal maskerade män som var beväpnade med påkar och knivar. Hon befann sig i en minibuss tillsammans med tre andra journalister och människorättsaktivister från ryska Kommittén mot tortyr.

Attacken skedde i den ryska delstaten Ingusjien, som gränsar till Tjetjenien. Dom var på väg mot den tjetjenska huvudstaden Grozny på en reportageresa när deras bil stoppades på vägen.

– När chauffören vägrade att öppna bildörren började männen slå mot bilen och krossade rutorna, berättar Timur Rakhmatulim.

Maria Persson Löfgren och de övriga överfölls, misshandlades, rånades och släpades ut ur bilen. Männen tände dessutom eld på bilen. Ingen blev allvarligt skadad men de fick motta slag, bland annat fick Maria Persson Löfgren ett skärsår i låret.

Sedan 90-talet har området i Kaukasus, i södra Ryssland, varit oroligt, och människorättsaktivister har varit särskilt utsatta. Och på resan skulle Maria Persson Löfgren och dom övriga träffa just såna personer som blivit utsatta för tortyr och kidnappning i Tjetjenien.

Maria Persson Löfgren har fått medicinsk vård och är nu i säkerhet.

– Jag är oerhört tacksam och lättad just nu över att det har gått bra nu., men jag är också rasande över situationen att journalister i arbete, ute på fältet, attackeras medan de utför sitt jobb. Det var oacceptabelt när Nils Horner attackerades och det är oacceptabelt nu och det här är en fruktansvärd obehaglig trend vi ser nu i världen, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista