Japansk man i röd tröja och svart jacka framför mataffär
Inte ens i Fukushima går det att hitta mat som producerats lokalt. Foto: Jon Thunqvist

Japaner nobbar Fukushima-odlad mat

Tomoko Nakanishi: All mat testas och den är okej.
1:43 min

Fem år efter katastroferna undviker konsumenterna mat från regionen.

Inte ens i Fukushima går det att hitta mat som producerats lokalt upptäcker jag när jag strosar runt bland hyllorna i Shigeki Nemotos affär i byn Naraha.

Det mesta kommer från andra delar av Japan. Folk litar inte på att den lokalproducerade maten är säker, suckar handlare Nemoto.

Efter olyckan för fem år sedan evakuerades byarna runt kärnkraftverket och i stort sett all livsmedelsproduktion i Fukushima stoppades, men ganska snart visade det sig att radioaktiviteten sjönk. Det jordlagret skrapades och då försvann mycket av det cesium som släppts vid olyckan.

Men i folks medvetande är den lokala maten alltjämt smittad och detta trots att myndigheterna sänkt de tillåtna gränsvärdena till bland de lägsta i världen - långt under exempelvis Sveriges gränsvärden.

Professor Tomoko Nakanishi, en av Japans tre kärnkraftskommissionärer, beklagar sig över utvecklingen.

– De lokala myndigheterna testar alla livsmedel som kommer från Fukushima, och resultaten visar att allt som går ut är okej, men folk förmår sig inte att köpa maten därifrån, säger Tomoko Nakanishi.

Problemen är att en hel näring, som dessutom råkade vara Fukushimas viktigaste, håller på att gå i graven.

Från centralregeringen i Tokyo lanseras ständigt nya kampanjer om att köpa lokalt, men hittills är det alltså inget som tycks hjälpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".