Hillary Clinton och Bernie Sanders
Bernie Sanders har flyt i sin kampanj och fortsätter slå på Clintons kopplingar till Wall Street. Foto: Wilfredo Lee/TT Foto: Foto: Wilfredo Lee/TT
Presidentvalet i USA

Invandringspolitik ett hett ämne i nattens debatt

2:17 min

Debatten om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat i USA hårdnar mellan den förra utrikesministern Hillary Clinton och vänstersenatorn Bernie Sanders. I en ny debatt i natt ville de överträffa varandra i en mer generös invandringspolitik. Bernie Sanders sa att han vill gå längre än president Barack Obama.

President Barack Obama har gjort mycket bra, sa Bernie Sanders, men jag är inte överens med honom om hans beslut om utvisning av invandrare som inte befinner sig lagligt i USA.

Utvisningarna i sig och metoden att söka upp dem som gömmer sig och föra ut dem ur landet har fått kritik av inte minst av latinamerikaner i USA.

Bernie Sanders sa att barn inte ska utvisas och att vuxna som är i USA illegalt ska få möjlighet att stanna om de inte är brottslingar.

Efter några upprepade frågor landade Hillary Clinton i samma ståndpunkt:

Båda kandidaterna vill underlätta möjligheterna för invandrare att bli amerikanska medborgare, grälade om vem som värnar mest om den här gruppen och förband sig att bygga vidare på president Obamas politik. Allt i stark kontrast till de republikanska kandidaternas förslag.

Intervjuarna pressade Hillary Clinton om hennes e-post hantering som utrikesminister och om hon ljugit om vad hon visste om en terrorattack i Benghazi, Libyen - sammantaget om hennes trovärdighet som är ifrågasatt av många väljare. Clinton avvisade kritiken om e-posten och terrorattacken men sa att väljarnas tvivel om hennes trovärdighet var smärtsam:

Jag är inte en naturlig politiker, som min man eller president Obama, men jag måste göra så gott jag kan, nå så bra resultat som möjligt och försöka visa människor att jag kan göra skillnad, svarade Hillary Clinton.

Bernie Sanders har flyt i sin kampanj och fortsätter slå på Clintons kopplingar till Wall Street. Hans utsikter att vinna nomineringen ser bleka ut och Clinton leder stort, men hon varnas nu av en del av demokraternas egna strateger för att angripa Sanders på osaklig grund och att det kan komma att kosta henne stöd om det är hon som blir partiets presidentkandidat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista