Aung San Suu Kyi lämnar ett möte med hennes parti NLD. Foto: Khin Maung Win/Scanpix.
1 av 3
Foto: Khin Maung Win/Scanpix.
Bid på Irrawaddys chefredaktör Kyaw Zwa Moe.
2 av 3
Irrawaddys chefredaktör Kyaw Zwa Moe Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Bild på 80 åriga U Ba Than i en park i Rangoon.
3 av 3
80 åriga U Ba Than känner nu framtidshopp i Burma. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Ytterligare ett steg mot demokrati i Burma

2:04 min

I dag sker det som kan bli Burmas nästa viktiga steg mot verklig demokrati då processen med att nominera landets nästa president har inletts.

Det blir inte Aung San Suu Kyi, trots att hennes parti NLD tog en jordskredsseger i valet i november. Grundlagen sätter stopp för det och militären har vägrat att ändra på den paragrafen. Det blev två gamla trotjänare inom partiet.

Det blev starkt förhandstippade Htin Kyaw som också troligast blir Burmas förste folkvalde president sedan 1962. Han och Aung San Suu Kyi har känt varandra sedan barndomen och han har länge varit en av hennes mest förtrogna, även under husarresten.

Henry Van Hti Yu är lite mer okänd, han sitter nu i överhuset och är från Chin staten. Det har varit känt att NLD gärna vill ha någon som representerar någon av landets alla många etniska folkgrupper. Troligen blir han vicepresident liksom militärens presidentkandidat.

Någon gång de kommande dagarna ska parlamentet rösta om vem av dessa tre som ska bli president.

Redaktören för tidningen Irrawaddy Kyaw Zwa Moe säger det blir en viktig post.

– Folket kommer att lita på att Aung San Syu Kyi gjort rätt val, säger Kyaw Zwa Moe som är en av många som suttit många år i fängelse för sin kamp för ett fritt Burma.

Aung San Suu Kyi har barn med utländskt pass och får enligt grundlagen inte bli president. Men har hela tiden sagt hon kommer styra landet genom att ge presidenten instruktioner.

Men det kommer bli en balansgång att lotsa Burma vidare, säger Kyaw Zwa Moe

– Hon har kontroll över parlamentet, presidenten  men hon har inte kontrollen över militären de kan göra vad de vill ifall de inte gillar NLD:s styre, säger Kyaw Zwa Moe och lägger till att därför är det viktigt att den som blir president är kan sitta ner och förhandla med militären på rätt sätt.

– Det blir en balansgång och det kommer att ta tid att få, militären att gå med på ändringar, fem kanske tio år och Aung San Suu Kyi ska vara mycket försiktig, säger han. Annars kan det snabbt bli ett bakslag varnar han.

I landets största stad Rangoon pågår livet som vanligt långt ifrån det politiska livet i huudstaden Nay Piy Taw. Folk söker sig in i Sulepagoden för en stunds meditation eller bara för att komma bort från det intensiva bilbruset som numera ligger över Rangoon natt som dag.

I parken utanför träffar jag 80-åriga U Ba Than som känner framtidshopp nu.

– Daw Aung San Suu Kyi är en av världens och Burmas bästa ledare, säger den numera pensionerade tjänstemannen.

Lite längre bort sitter 32-åriga fysikern Hein Thu Naing som menar att nu är det viktigt att alla i landet ger den nya regeringen stöd.

– Detta är inte bara Aung San Suu Kyis ansvar utan allas, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista