En militant grupp ur Islamiska Staten kör i kortege i Raqa, Syrien.
En militant grupp ur Islamiska Staten kör i kortege i Raqa, Syrien. Foto: AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA / TT

IS-register har läckt

2:04 min

Dokument med över 20 000 namn på människor som anslutit sig till terrorgruppen IS har läckt till TV-kanalen Sky News. 

Det är en avhoppare från terrornätverket som har gett Sky News en USB-sticka med tusentals dokument som stulits från IS interna säkerhetspolis. "Kan innebära ett hot mot IS", enligt Marco Nilsson som är forskare på Jönköpings högskola.

– Det var inte oväntat att IS skulle ha ett sådant här register. De brukar ju ha bra koll på sina krigare. Att vilja ha så bra kontroll på krigare innebär ju risker för IS och när någon får tag på ett sådant register är det inte bra för IS interna säkerhet, säger Marco Nilsson som bland annat har studerat svenska ungdomar som rekryterats till IS.

Det här är en guldgruva säger en tidigare chef vid den brittiska underrättelsetjänsten till Sky News om de handlingar som innehåller detaljerad information om över 20 000 människor som anslutit sig till IS, exempelvis vilka som rekommenderat dem att resa, uppgifter på anhöriga och vilka länder man rest igenom för att komma till IS-fästen.

Forskaren Marco Nilsson tror att det här registret, om det visar sig vara äkta kan innebära ett reellt hot mot IS:

– Det här kommer att tillintetgöra en del av IS planer på att infiltrera västvärlden med återvändande jihadister.

För om dokumenten visar sig vara äkta kan det underlätta för myndigheter i olika länder att hindra IS-krigare från att återvända hem. Enligt sky News finns det hittills okända namn på krigare från flera länder i Europa, Mellanöstern, USA och Kanada. Huruvida det finns några svenskar är inte känt nu. Säpo vill inte uttala sig eftersom det handlar om en lista med enskilda individer på. Tyska myndigheter har tillgång till de läckta dokumenten. Det bekräftar inrikesminister Thomas de Maizère.

De 22000 namn som finns på listan är sannolikt en betydande del av alla IS-krigare som finns, bedömer Marco Nilsson:

– Om listan är äkta är det den stora majoriteten av IS-krigare.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista