Ekots utrikeschef Ginna Lindberg och Joanna Kurosz, människorättsorganisationen Civil Rights Defenders gästade P1-morgon.
Ekots utrikeschef Ginna Lindberg och Joanna Kurosz, människorättsorganisationen Civil Rights Defenders gästade P1-morgon. Foto: Frida Sjölander/Sveriges Radio.

Attacken mot SR:s korrespondent: "Negativ trend för tjetjenska aktivister"

4:04 min

Det är inte första gången som den organisation Maria Persson Löfgren reste med blev attackerad. Det säger Joanna Kurosz, programchef för Östeuropa på Civil Rights Defenders, och menar att det här är en del av en negativ trend för människorättsaktivister.

Kommittén mot tortyr heter den människorättsorganisation som Maria Persson Löfgren reste med när de blev attackerade av ett 30-tal maskerade män. Johanna Kurosz säger att gruppen startades för sju år sedan, efter mordet på den tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova.

- Anledningen till att gruppen startades var att det blev för farligt för lokala människorättsförsvarare att utreda de värsta människorättsbrotten i Tjetjenien efter mordet på Estemirova.

Det här var inte heller den första attacken mot Kommittén mot tortyr, Johanna Kurosz säger att den senaste skedde i juni 2015, då deras kontor blev angripet. Och när det gäller gårdagens attack mot bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren så anar hon vem som skulle kunna ligga bakom den.

- Ingen är skyldig förrän den är dömd, naturligtvis. Men sannolikheten är stor att de tjetjenska myndigheterna är inkopplade i det här. Dels för att man tidigare gett sig på den här gruppen, som är de mest kritiska när det gäller människorättsbrott i Tjetjenien. Dels har vi också den senaste tiden sett en kampanj mot människorättsförsvarare i hela Ryssland, men i synnerhet i Tjetjenien. Där inte minst den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov har utmålat dem som förrädare.

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg säger att hon har talat med människor som var med i sällskapet som under onsdagen attackerades.

- De upplevde att de var förföljda på olika sätt under den här reportageresan. Men vi vet inte någonting om motivet bakom attacken och vi förutsätter att lokala myndigheter gör allt för att utreda vad som har hänt och att de ställer de skyldiga inför rätta.

Sveriges Radio har inte tidigare betraktat området som Maria Persson Löfgren med sällskap befann sig i som ett extremt högriskområde, men det kommer nu att ändras.

- I just det här området har det aldrig tidigare hänt att utländska journalister har attackerats, det här är en upptrappning av situationen. Våra korrespondenter har gedigna säkerhetsutbildningar men trots detta så händer det här och det gör att vår bedömning av Ingusjien och Tjetjenien förändras och det kommer även gälla andra internationella redaktioner. Och det är precis det som skulle kunna vara syftet med den här typen av attacker, säger Ginna Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista