Vad visste Säpo om IS-listan?
Vad visste Säpo om IS-listan?

Tysk polis: Registret sannolikt äkta

"Det är mycket troligt att dokumenten är autentiska"
1:59 min

Medier och myndigheter i Europa tror att man kommit över Islamiska statens medlems-register. Det handlar om detaljerade uppgifter om omkring 22 000 påstådda is-krigare. Och tysk polis säger att det läckta registret sannolikt är äkta. Medan svensk Säpo menar att det är för tidigt att säga om uppgifterna är äkta.

Den brittiska tv-kanalen Sky news uppger att de har kommit över Islamiska statens medlems-register med namn och uppgifter om 22 000 krigare.

– Vi känner till att den här typen av uppgifter sedan tidigare har förekommit. personuppgifter på människor som kan ha anslutit sig till våldsbejakande extremistmiljöer, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

Medlemsregistret som Sky news kommit över via en avhoppare från IS uppges vara från slutet av 2013.

Det uppges innehålla detaljerade uppgifter om omkring 22 000 personer från 51 olika länder som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen.

Uppgifterna bygger på 23 frågor som varje ny krigare ska fylla in när den ansluter till rörelsen, enligt Sky News. Frågorna handlar till exempel om tidigare juihadist-upplevelser, blodgrupp och hur de rest till området.

Tysk polis säger att det läckta registret sannolikt är äkta.

– Det är mycket troligt att dokumenten är autentiska, och vi kommer därför att använda oss av informationen, i vårt uppdrag att lagföra kriminella, men också för att försvara allmänheten, säger Barbara Hübner, talesperson vid tyska kriminalpolisen.

Sky News uppger att de i Turkiet fått materialet på en USB-sticka, från en avhoppare från IS. Om informationen hamnar i händerna på rätt personer skulle den kunna förstöra organisationens struktur, säger avhopparen.

Enligt flera tyska medier ska även myndigheter i Tyskland ha tagit del av registret. I så fall är det sannolikt att alla berörda säkerhetstjänster i Västvärlden också fått ta del av informationen, säger terrorexperten Hans Brun.

Han tycker att man ska vara mycket försiktig med att dra för många slutsatser utifrån registret, då det just nu är mycket oklart om äktheten.

– Den kan vara äkta, den kan vara falsk rakt igenom. Den också vara vilseledande information, där man blandar äkta och falsk information för att skapa förvirring, säger Hans Brun.

Om registret är äkta kan svenska myndigheter – framförallt Säpo, Åklagarmyndigheten och polisen – ha stor nytta av informationen. Främst genom att kolla om tidigare ej kända namn finns i registret.

– Man vet att ungefär 300 personer rest ner, det kanske finns fler personer som man inte känner till. Att få reda på deras förehavanden är väldigt viktigt, säger Hans Brun.

Är registret korrekt kan även forskarvärlden ha stor nytta av informationen, då den kan ge många intressanta svar på vem som ansluter sig till IS, och varför.

Men samtidigt är materialet mycket känsligt, och om det hamnar i fel händer kan det sätta enskilda individer som finns namngivna i livsfara, säger Hans Brun.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att listans troväridghet nu bör bedömas.

– Säkerhetspolisen byter den här typen av information mellan säkerhetstjänster och det gör att Säkerhetspolisen har en väldigt bra bild av vilka svenska som åkt för att strida för IS, säger han.

– Om mängden stämmer är det naturligtvis en ovanligt stor mängd information och sen får ju de som har tillgång till listan sätta sig och gå igenom den och se att det verkligen är korrekt information, säger inrikesministern.

Joel Ahlberg, Irakexpert på Folke Bernadotteakademin, säger till Ekot att om registren är äkta stärks intrycket att IS är en noggrant och metodiskt uppbyggd organisation. Där rekryter utifrån har en viktig funktion. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".