Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren.
Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren. Foto: Pablo Dalence/ Sveriges Radio

Kan bli förundersökning efter attacken mot Persson Löfgren

2:01 min

På Internationella åklagarkammaren ska man nu bedöma informationen för att ta ställning till om man ska starta en svensk förundersökning eller inte.

– Vi kommer att titta på de regler vi har angående möjligheterna att döma någon i en svensk domstol, säger Marie Lind Thomsen, vice kammarchef och vice chefsåklagare på Internationalla åklagarkammaren i Stockholm.

Det finns ett antal bestämmelser i den svenska lagen som avgör om en svensk domstol har jurisdiktion, det vill säga rätt att döma, i brott som har begåtts utomlands. I de fall där förövaren är svensk har svenska domstolar i princip alltid rätt att döma, men när offret är svensk medborgare är det inte lika självklart.

– Då måste man titta på omständighetena i övrigt, säger Marie Lind Thomsen. Vad det är för brott som har begåtts och så vidare.

För vissa brott gäller så kallad universell jurisdiktion. Då har platsen för brottet inte någon betydelse, en svensk domstol har rätt att döma oavsett. Men för andra brott är det inte så.

I det här konkreta fallet, vad krävs för att ni ska starta en förundersökning?

– Man kommer att titta på vad det är för brott som har begåtts, säger Marie Lind Thomsen. Vad har vi för information, vad finns det för förutsättningar att bedriva en förundersökning i Sverige. Vi kommer säkert att ha en dialog med polisen i den här frågan.

Det återstår alltså att se om den Internationella åklagarkammaren kommer att påbörja en förundersökning, som de gjorde för två år sen när Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördades i Afghanistan. Oavsett är attackerna mot journalister fruktansvärda, säger Marie Lind Thomsen.

– Återigen har det skett en attack mot en journalist. Det är ju inte bara mot svenska journalister utan det sker ju överallt i världen över lag. Det är självklart fruktansvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista