Foto: TT
Foto: TT

Ner och sen upp för norska oljejobb

2:13 min

I Norge kommer i dag nya siffror på hur hårt nedgången inom oljeindustrin slår mot sysselsättningen. Var femte jobb i branschen har försvunnit de senaste två åren, och ytterligare nedgång väntas.

– Det är 38 000 som har lämnat den här verksamheten, säger Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, vd för branschorganisationen Norsk olje og gass.

– Då är det viktigt att komma ihåg att vi har haft en väldigt stark tillväxt i antalet sysselsatta från 2000 fram till 2014.

Enligt er nya rapport, hur ser prognosen ut vad gäller antalet anställda inom norsk olja och gas de kommande 1-2 åren?

– Vi vet redan att både 2016 och 2017 blir svåra år. Den här analysen uppskattar att det kommer bli en ytterligare nedgång på 12 000 jobb under de åren.

Från toppåret 2014 till 2018 beräknas totalt 50 000 norska oljejobb försvinna.

Raset för sysselsättningen beror i hög grad på att oljepriset har fallit med runt 65 procent sedan sommaren 2014.

Branschorganisationens chef är dock noga med att poängtera att den nya rapporten pekar på en tydlig vändning framåt 2019.

– Till 2020 beräknar den här rapporten att det kommer rekryteras 22 000 nya in i näringen, säger Karl Eirik Schjøtt-Pedersen till Ekot.

– Det betyder att även om 2016 och 2017 kommer bli svåra år tar det sig upp igen så att man 2020 är tillbaka på den nivå vi nu är. Sedan kommer det fortsätta uppåt.

Den nya prognosen bygger på att oljepriset vänder uppåt under 2017. Om oljepriset stannar kvar på nuvarande låga nivå väntas det dröja med en återhämtning för norsk olja och gas.

Företrädare för miljörörelsen har sagt att Norges regering undergräver klimatavtalet i Paris genom att bland annat öppna upp för sökande efter olja och gas i tidigare orörda arktiska områden i Barents Hav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista