Presidentkandidaterna Bernie Sanders och Hillary Clinton.
Presidentkandidaterna Bernie Sanders och Hillary Clinton. Foto: JOE RAEDLE / TT
Presidentvalet i USA

Kommer Sanders ta Ohio också?

2:02 min

Opinionsmätningarna hade helt fel i USA häromdagen när det var primärval i delstaten Michigan.

Mätningarna visade att den förra utrikesministern Hillary Clinton skulle vinna mycket stort, men istället förlorade hon mot utmanaren senator Bernie Sanders.

Nästa vecka är det primärval i Michigans grannstat Ohio, en delstat där Hillary Clinton också leder stort, men där Sanders har stöd av unga entusiaster.

– Jag tycker att han har väldigt progressiva idéer, säger 18-åriga Madelin Morycz på Ohio State University, som inte tror att allt som Bernie Sanders föreslår, som att allmänn universitetsutbildning ska vara gratis, kommer att kunna genomföras men hon gillar att han driver politiken åt vänster.

Hon tror att han har goda chanser även i Ohio, vars befolkningssammansättning liknar Michigans, granndelstaten där Sanders vann knappt och överraskande över Hillary Clinton.

Opinionsmätningarna i Michigan slog helt fel, men på den mer etablerade demokratiska sidan i Ohio tror hennes stödtrupper att hennes vinst där är ganska självklar.

– Ohio röstar på tisdag nästa vecka och då vinner Hillary Clinton, tror David Leland, som sitter i delstatskongressens representanthus.

Bernie är Bernie, säger han. Inget hot.

Mike Curtin, även han demokrat i delstatens kongress, säger att alla gillar Sanders:

– Han ses som en äldre statsman. Hillary och Bill Clinton har sina problem, men det skulle slå mig med häpnad om inte Clinton tar det här enkelt på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista