Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liten ökning av behöriga lärare

Publicerat torsdag 10 mars 2016 kl 12.43
"Fortfarande långt kvar"
(2:38 min)
Lärare, klassrum, skola
Foto: TT

Det finns något fler behöriga lärare i skolorna nu, än i höstas, visar nya siffror från Skolverket. Men ökningen är liten.

– Utvecklingen går åt rätt håll, vi får sakta men säkert fler behöriga lärare, men det är fortfarande långt kvar till dess att vi ska vara nöjda och det behövs att fler vill bli lärare och det behövs att fler lärare stannar kvar i yrket för att vi ska fixa det här, säger Anna Ekström som är chef på Skolverket. 

I augusti visade Skolverket att 78 procent av lärarna hade behörighet att undervisa i minst ett av sina ämnen.

Nya siffror visar att ungefär 80 procent av lärarna nu i februari hade den behörigheten. En ökning med två procentenheter. Jämfört med förra läsåret är ökningen med cirka 10 procent större. 

Det betyder att bristen på behöriga lärare i klassrummen fortfarande är stor. Med behörig menas inte bara att en lärare har en legitimation, han eller hon måste också vara utbildad i varje ämne, hen undervisar i.

Skälet till den mycket långsamma ökningen av andelen behöriga lärare är att Skolverket nu betat av den tidigare långa kön av lärare och lärarstudenter som ansökt om legitimation.

De flesta som söker legitimation nu är nyutbildade lärarstudenter och en del som slutat men söker sig tillbaka till yrket. 

De två ämnen i grundskolan där flest lärare är behöriga är svenska och matematik. Lägst är behörigheten i ämnena spanska och hem och konsumentkunskap.

Ungefär var fjärde speciallärare i grundskolan är behörig. 

– Grunden är förstås att vi har en underliggande brist och att det är den som syns och den bristen består av att det är för få personer i Sverige som har en lärarutbildning och jobbar som lärare, säger Anna Ekström. 

Hur många år tror du att det tar tills vi har bara behöriga lärare i skolorna?

– Det är omöjligt att svara på. Det beror alldeles på vilka insatser som görs för att det ska bli fler behöriga lärare. 

Är det något eller några ämnen som du tycker att det är särskilt allvarligt att det är så få behöriga lärare?

– Ja, jag vill lyfta fram ämnet svenska som andraspråk som är ett jätteviktigt ämne nu när vi får så många nyanlända elever. Men jag vill också lyfta fram de moderna språken. Spanska och tyska är två ämnen där elever har rätt att få undervisning och där vi har få utbildade lärare.

– Men också, förstås, kemi, fysik, teknik. Och matematik, säger Anna Ekström på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".