Polis med förstärkningsvapen utanför Köpenhamns byrett när terrorrättegången inleds.
Polis med förstärkningsvapen utanför Köpenhamns byrett när terrorrättegången inleds. Foto: Jens Dresling / TT

Bevakningsvideo bevis i rättegången om terrorattentaten i Köpenhamn

2:24 min

I dag inleddes rättegången i Köpenhamn där fyra personer är åtalade för att ha varit inblandade i terrorattentaten i februari förra året.

Först angreps ett kulturhus där den svenska konstnären Lars Vilks talade, och därefter attackerads en synagoga. Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds av polis.

– Det handlar för åklagaren om att försöka binda de här fyra personerna till gärningsmannen och bevisa att de har hjälpt honom, säger Ekots danmarkskorrespondent Samuel Larsson som följer rättegången i Köpenhamn.

Det finns ett stort videomaterial från en många övervakningskameror i Köpenhamn som visats under inledningen av åklagarens sakframställning.

Hur stark åklagarens bevisning är, är svårt att säga ännu.

– Det är inte bara det att man måste knyta dem till medhjälp, utan också att de ska ha förstått att de medverkat till terrorbrott, där ligger utmaningen, säger Samuel Larsson.

I och utanför Köpenhamns byrett är det ett stort säkerhetspådrag med tungt beväpnad polis.

– Det var svårt att ta sig in i rättssalen med lång kö till en väldigt omfattande säkerhetskontroll, berättar Samuel Larsson.

Åklagaren har signalerat att han kommer yrka på ett långa fängelsestraff och att de åtalade fråntas sina danska medborgarskap och utvisas ur landet. 30 rättegångsdagar är inbokade under våren och dom väntas falla först i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista