Europabörserna steg kraftigt efter beskedet.
Europabörserna steg kraftigt efter beskedet. Foto: TT

Centralbanken sänker styrräntan till noll

Krisian Åström: Nervösa reaktioner på marknaden
1:45 min

Europeiska centralbanken (ECB) sänker styrräntan med 0,05 procentenheter, till rekordlåga 0 procent.

Banken sänker samtidigt inlåningsräntan med 0,10 procentenheter, till rekordlåga -0,40 procent.

Sänkningen var väntad och samtidigt meddelar banken flera nya åtgärder för att stimulera den europeiska ekonomin, bland annat så utökar banken programmet för stödköp av obligationer från 60 till 80 miljarder euro per månad, och programmet vidgas till att omfatta nya typer av obligationer.

Det kraftiga stimulanspaketet överraskade Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

– Framför allt att man utökar stödköpsprogrammet. Det är en stark stimulans man skickar ut och det kommer märkas i ekonomin. Det kommer leda till en starkare krona, och det pressar Riksbanken så där får vi se vad de kommer göra för att bemöta det, säger Anna Öster.

Hon är tveksam till åtgärderna är tillräckliga.

– Vi ser ju att marknaden är väldigt nervös, vi hade effekt direkt på beskedet. Ganska stora börsuppgångar och euron försvagades vilket är det ECB vill åstadkomma. Man tar inte emot det här helt med öppna armar, men man kan ändå säga att det är en stark stimulans man skickar ut och det här kommer att märkas i ekonomin, säger Anna Öster.

Europabörserna steg medan euron försvagades marginellt mot dollarn och kronan efter beskedet. De svenska marknadsräntorna steg något.

Tillväxten i början 2016 har sett skakig ut, enligt ECB-chefen Mario Draghi, bland annat till följd av inbromsningen i tillväxtländer och en skakig finansmarknad. Dessutom pekar Draghi på att ett antal sektorer har skuldproblem, som måste hanteras, samtidigt som det saknas tempo i politiska strukturreformer.

Han säger vidare att ECB:s direktion nu hoppas att efterfrågan ska stimuleras av de nya räntesänkningar och stödköp som ECB lanserat. Draghjälp väntas även från lägre oljepriser, som antas stimulera hushållskonsumtion och företagsinvesteringar.

ECB:s ekonomer sänker prognoserna för tillväxt i eurozonen till 1,4 procent 2016, 1,7 procent 2017 och 1,8 procent 2018.

– Riskerna för den nya lägre tillväxtprognosen finns på nedåtsidan, säger Draghi.

Han öppnar därmed för ytterligare sänkningar av prognoserna.

ECB:s inflationsprognos för 2016 sänks kraftigt, till 0,1 procent, från en beräkning i december på 1,0 procent. För 2017 sänks inflationsprognosen till 1,3 procent, mot tidigare 1,6 procent. För 2018 räknar ECB:s ekonomer med en inflation på 1,6 procent.

Vad den svenska Riksbanken kommer att göra efter de här beskeden är för tidigt att säga, menar Ekots ekonomireporter Kristian Åslund. 

– Det beror ju på hur kronkursen kommer att utvecklas, det var nervösa reaktioner på marknaden och först försvagades euron och sen stärktes den mot kronan. Riksbanken har nästa räntemöte den 21 april så att det hinner ju gå en hel del tid till dess.

Åslund menar att Riksbanken har ett antal verktyg om det skulle vara så att kronan stärks.

–De har köpt statsobligationer, kan sänka räntan ytterligare, det har även pratats om valutainterventioner, alltså att riksbanken går ut och köper utländsk valuta för att få ner värdet på den svenska kronan, säger Kristian Åslund.

Hur mycket minusränta kan det bli, var går gränsen?

– Om det tvistar också de lärda men man när bankerna måste föra över kostnaderna på kunderna och kunderna i sin tur tycker att det börjar bli besvärande och de börjar ta ut pengar, då har man nått vägens ände. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".