Wallström kommenterar attacken mot Sveriges Radios korrespondent.
Wallström kommenterar attacken mot Sveriges Radios korrespondent. Foto: TT/ Sveriges Radio

Wallström kommenterar attacken mot SR:s korrespondent

Margot Wallström: En attack mot det fria ordet
2:09 min

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar attacken mot Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.

– Än en gång ser vi att journalister har blivit måltavlor i krig och konflikter, säger hon. 

Det var igår kväll som Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren attackerades när hon färdades tillsammans med tre andra journalister och människorättsaktivister i en minibuss. Nära gränsen till Tjetjenien stoppades de av maskerade män, som slet ut dem ur bussen, misshandlade dem, tog deras saker och brände bussen. 

– De sliter ut mig i håret och kastar ut mig på en järnbalk. Där fortsätter de att slå, berättar hon själv på telefon.

Maria Persson Löfgren finns nu i säkerhet och har vårdats på sjukhus där hon har fått sys i benet.

– Jag fick ett långt sår i låret när jag slets ut ur bussen, eller när jag landade på järnbalken, säger hon.

Även armarna är fulla med blånader efter slagen. 

Internationella åklagarkammaren tittar nu på ärendet för att bedöma om en svensk förundersökning ska inledas. I vissa fall när brott begås utanför Sverige, är det ändå möjligt att påbörja en svensk förundersökning och döma gärningsmän i svensk domstol.

Birgitta Ohlsson, utrikestalesperson för Liberalerna, menar att det är viktigt att attacken får sitt rättsliga efterspel, men är pessimistisk vad gäller möjligheterna att brotten klaras upp av rysk polis.

– Det är enormt viktigt att följa upp den här formen av oacceptabla attacker, säger hon. Det här är attacker inte bara mot individer utan mot demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Hur är ditt förtroende för rysk polis i sådana här sammanhang?

– Mycket lågt. Vi ser idag ett alltmer auktoritärt Ryssland under Putins ledning, där pressfriheten attackeras, där den politiska oppositionen trakasseras och där minoriteter som hbtq-personer lever under extremt svåra situationer. Ryssland går åt käpprätt fel håll, säger Birgitta Ohlsson (L). 

Runt om i världen fördömer pressfrihetsorganisationer nu gårdagens attack.

– Det är fruktansvärt att journalister och människorättsaktivister attackeras på ett så brutalt sätt, säger Muzaffar Suleymanov, som bevakar Centralasien för organisationen Committee to protect journalists, CPJ.

Samtidigt är han inte förvånad. Det här är bara en av många attacker mot det fria ordet i regionen, och Ryssland har ett ansvar för den utvecklingen eftersom myndigheterna inte har prioriterat utredningen av sådana här fall, tycker Suleymanov.

– Attacken igår har börjat undersökas, men rysk polis utreder det som huliganism. Trots att den borde utredas som mordförsök på journalister och människorättsaktivister, säger Muzaffar Suleymanov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".