Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT.

Visselblåsare på arbetsplatser ska få skydd mot repressalier

1:10 min

Regeringen föreslår ett starkare skydd för visselblåsare. Den som larmar om allvarliga missförhållanden på sin arbetsplats ska ha rätt till skadestånd till skydd mot reprissalier från arbetsgivaren.

– Vi vill att fler anställda ska våga slå larm om man ser allvarliga missförhållanden hos sin arbetsgivare och i den verksamhet där man jobbar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Den som vill larma ska först göra det till sin arbetsgivare, och i andra hand till facket. Det är först i tredje hand som larmet ska göras utåt.

Det måste vara ett missförhållande som är allvarligt och som kan ge fängelsestraff.

Skyddet ska gälla både privat och offentligt anställda och dessutom inhyrd personal.

Tidigare i utredningens förslag fanns ett skydd för företagshemligheter, men det är nu borttaget eftersom ett sådant skydd inte ska gälla om en arbetsgivare misstänks ha begått ett brott.

– Om det är missförhållanden, så kan missförhållanden inte skyddas av sekretess menar jag, säger Ylva Johansson.

Den som larmar skyddas mot repressalier av arbetsgivaren och det gäller t.ex. vid omplaceringar, uteblivna befordringar eller andra åtgärder som kan kopplas till att den anställde larmat. Enligt förslaget ligger bevisbördan på arbetsgivaren.

Ylva Johansson hoppas att lagen kommer att ge resultat.

– Vi vet att det förekommer svart arbetskraft, skattebrott, miljöbrott, brott som förhindrar insyn och felaktiga uppgifter. Det är viktigt att det kan stoppas. Vi vill att mer ska komma fram i ljuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista