Beväpnad polis utanför köpenhamns tingrätt och folksamling som lämnar blommor utan för synagogan i köpenhamn
Minnesmanifestation utanför synagogan i Köpenhamn men att den dödliga attacken kom att ske mot just där tolkas som en ren slump. Foto: Jens Dresling/Jakob Jorgensen/TT

Bevis om vetskap central fråga under terrorrättegång i Köpenhamn

Advokat: Det kommer handla om ifall det haft uppsåt att begå terrorbrott
1:40 min

I dag började rättegången mot de fyra män som misstänks för inblandning i terrorattentatet i Köpenhamn i fjol. Den centrala frågan genom hela rättegången kommer att bli vad åklagaren kan bevisa att de fyra männen egentligen visste av vad som pågick.

Det menar en av försvarsadvokaterna, Mette Grith Stage:

– Vad det kommer handla om är om de har begått handlingar som kan betraktas som medhjälp, och om de haft uppsåt att begå terrorbrott. Det är det vi kommer fokusera på säger advokat Mette Grith Stage som företräder den yngste av de fyra männen.

Åklagare Bo Bjerregaards sakframställan handlade också mycket om att försöka binda den nu döde gärningsmannen till de fyra åtalade männen. Rätten fick se en lång rad klipp från övervakningskameror från kvällen och natten den 14 februari i fjol där gärningsmannen syns tillsammans med de åtalade männen.

Åklagaren driver linjen att de misstänkta aktivt och medvetet ska ha hjälpt till genom att gömma undan vapen, skaffa nya kläder och försett gärningsmannen med ammunition. Och brottsrubriceringen är medhjälp till terrorbrott.

Åklagaren presenterade också tidigare okända uppgifter om att gärningsmannen strax innan attacken mot synagogan googlat på en lång rad adresser innan han hittade synagogans adress.

Bland annat hem till en känd politiker ur Dansk Folkeparti, till en kiosk som var en av få som sålde franska satirtidningen Charlie Hebdo, och till en förgrundsperson i den islamkritiska rörelsen Pegida.

Att den dödliga attacken kom att ske mot just synagogan tolkas alltså som en ren slump.

Tidigare på kvällen utförde gärningsmannen också en liknande attack mot ett kulturhus där svenske konstnären Lars Vilks föreläste. Men den attacken är inte aktuell i åtalet mot de fyra männen eftersom man inte kan bevisa deras inblandning, berättar åklagare Bo Bjerregaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".