Närbild på myggor i petriskål. Foto: TT/AP/Felipe Dana
Myggor överför zikaviruset Foto: TT/AP/Felipe Dana

Avråder gravida att resa till zikasmittade områden

1:15 min

I dag finns det tre konstaterade fall av zikainfektion i Sverige och tre i Norge.  Av de tre norska patienterna är två gravida, och riskerar svåra fosterskador på barnen de bär.

– Vi har testat 50 personer i Norge. Tre av dom är smittade, två är kvvinnor och bägge är gravida, sade i dag John Arne Rǿttingen, smittskyddsdirektör på det norska Folkhälsoinstitutet.

Också i Sverige finns det nu tre konstaterade fall av smittan. Men den svenska folkhälsomyndigheten berättar inte om det är gravida kvinnor. Karin Tegmark-Wisell, läkare på myndigheten, är inte förvånad.

– Det är inte konstigt att vissa individer smittas eftersom vi har ett resande till regioner där smittan finns, säger hon.

Viruset sprids med myggor och finns i Syd- och Mellanamerika där det sakta sprider sig norrut genom Mexiko och Karibien. Gravida som smittas kan få barn med mikrocefali, allltså en onormalt liten hjärna. Myggarten som sprider smittan finns inte i Norden.

– Vi anser att för den som är gravid eller de par som planerar att bli gravida kan vara aktuellt att testa sig, säger Tegmark-Wisell.

Folkhälsomyndigheten råder till stor försiktighet vid resa i smittade områden. Men resa verkar folk göra ändå, med tanke på mängden prover som kommer in. Hittills har 237 svenskar testat sig och tre har alltså varit smittade.

–Vi kan konstatera att vi har fått ett ökande antal prov den sista månaden, men det har mattats något sista veckan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista