Tunga instanser kritiserar regeringens förslag om skärpta asylregler

Regeringen får nu skarpa synpunkter från både myndigheter och juridiska instanser när det gäller förslaget om att skärpa asylreglerna.

Migrationsverket är bland annat kritisk till att regeringen vill ta bort möjligheten för övrigt skyddsbehövande och personer med ömmande omständigheter att få stanna i Sverige.

-Det finns en lång tradition i Sverige att vi har gett skyddsbehövande skydd och det tas ju bort, det innebär något för den enskilda individen även om det inte är så många. Samma sak med den humanitära regeln, att vi har gett människor med tex svåra hälsoproblem som inte kunnat få sjukvård i hemlandet. Vi har egentligen inga synpunkter på det i sig men då måste man precisera vad man menar med internationella förpliktelser och kan man inte det så förordar vi att nuvarande bestämmelser är kvar för det gäller inte så många individer, säger Anders Danielsson är generaldirektör på Migrationsverket. 

Både justitiekanslern och förvaltningsrätten i Stockholm vill att regeringen utvecklar vad som ligger till grund för slutsatsen att de skulle få dom effekter man tänker sig.

– Syftet ska ju vara att färre personer söker sig till Sverige, men man kan inte läsa i utkastet till lagrådsremiss hur man ska nå det syftet för man vet inte någonting om andra länders regelsystem eller hur människor rör sig över Europa, så därför kan man inte se hur syftet kan uppnås, säger Gudrun Antemar, lagman vid förvaltningsrätten i Stockholm.

Regeringens skärpningar i utlänningslagen som bland annat innebär att tillfälliga uppehållstillstånd bli huvudregel, att möjligheterna till anhöriginvandring begränsas och skärpt försörjningskrav, har sen tidigare kritiserats hårt av frivilligorganisationer. Idag är sista dagen för bland annat myndigheter, domstolar, universitet att lämna sina synpunkter. Ännu har långt ifrån alla lämnat förslag men kritiken är hittills skarp. Justitiekanslern, som inte ser lagliga hinder mot flertalet av förslagen, saknar liksom flera andra instanser analyser hur flera av skärpningarna förhåller sig till Europa, Geneve och Barnkonventionen.

– Barnkonsekvensanalysen är obefintlig. Vilket är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att det i morgon kommer en utredning från regeringen om hur barnkonventionen ska bli svensk lag, säger Rebecca Thorburn Stern, docent i folkrätt vid Uppsala Universitet.

Diskrimineringsombudsmannen saknar analys av eventuellt ökat utnyttjande av nyanlända på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen varnar för att det kan bli vanligare med en handel med anställningsavtal som en följd av att jobb blir en grundförutsättning för att permanent uppehållstillstånd. Dessutom, vilket även Arbetsgivarverket påtalar ser Arbetsförmedlingen en stor risk att de som kommer och har kompetens i bristyrken i låter bli att validera och komplettera sina utbildningar från hemlandet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista