Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet: Bygg bostäder eller bli av med marken

Publicerat fredag 11 mars 2016 kl 05.00
"Problemet är att byggbolagen köper marken inväntar värdestegring i spekulationssyfte"
(1:38 min)
Vänsterpartiet vill framförallt få fler hyresrätter med billiga hyror.
Vänsterpartiet vill framförallt få fler hyresrätter med billiga hyror. Foto: Ingvar Karmhed/Vilhelm Stokstad/TT

Byggbolag som köpt mark på spekulation utan att bygga bostäder ska kunna bli av med marken, det säger Nooshi Dadgostar som är bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I dag fortsätter de bostadspolitiska samtalen med det andra mötet mellan de borgerliga partierna, regeringspartierna och vänsterpartiet.

Vänsterpartiet vill få fram mark för byggande av framförallt hyresrätter säger Nooshi Dadgostar:

– Vi ser att det idag finns mycket ledig byggbar mark ute i kommunerna. Problemet som uppstått nu är att byggbolagen köper upp marken, hamstrar den och inväntar värdestegring i spekulationssyfte. Vilket gör att byggandet fördröjs.

Kommuner ska kunna ta tillbaka mark som inte bebyggts och ska kunna ställa krav på byggstart inom en viss tid för att byggbolagen ska kunna få behålla marken. Att köpa mark i spelkuationssyfte för att sedan vänta på värdestegring är inte acceptabelt säger Nooshi Dadgostar.

I dagens diskussioner hos finansminister Magdalena Andersson mellan partierna är markfrågan en viktig fråga.

Vänsterpartiet föreslår nu också bland annat att den kommunala förköpsrätten till fastigheter ska återinföras. Den togs bort 2010 bland annat på grund av att det var så få köp som kommunerna gjorde. Men nu anser vänsterpartiet att kommuner skulle kunna skaffa sej kontroll över byggbara tomter genom att återinföra förköpsrätten.

– För många kommuner ute i landet har det varit en jättefråga att man tagit bort förköpsrätten, därför att attraktiv byggbar mark nu inte längre kan bebyggas på det sättet som kommunen vill, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill framförallt få fler hyresrätter med billiga hyror. Kommuner som tar fram mark för byggande av hyresrätter ska belönas genom statliga bidrag säger Nooshi Dadgostar.

– Det ska belönas att ta fram mark till bostadsbyggande och vi vill ge ett särskilt statligt ekonomiskt stöd till just hyreserättsbyggandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".