Sveriges alla kärnkraftverk i bruk
Oberoende härdkylning är en säkerhetsanordning som ska byggas. Foto: TT

Nya säkerhetskrav gör kärnkraftens framtid osäker

2:11 min

Skärpta säkerhetskrav efter kärnkraftshaveriet i Fukushima bidrar till att svenska kärnkraftsbolag tvekar att driva reaktorerna vidare.

– Berättigade säkerhetskrav ska ställas på oss som operatörer. Vi får hantera de kraven på det sätt som är ansvarsfullt, det vill säga införa förbättringar eller låta bli och därmed inte driva verksamheten vidare. Det säger Ingemar Engkvist, rådgivare vid Uniper Sverige, som är majoritetsägare till kärnkraftverket i Oskarshamn.

Uniper, som bildats ur Eon, är majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn som redan beslutat stänga två reaktorer tidigare än planerat. I den tredje och största reaktorn behövs miljardinvesteringar efter de säkerhetstester av all kärnkraft som gjordes efter haveriet i Fukushima.

Detsamma gäller de andra kraftverken i Forsmark och Ringhals. Ett säkerhetskrav gäller extra kylning.

– En sak vi fattat beslut om är det som kallas oberoende härdkylning som är ett ganska komplext system som ska ytterligare stärka härdnedkylningen. Det arbetas det väldigt intensivt med för att kunna vara på plats till 2020. Strålsäkerhetsmyndighetens enhetschef Jan Hanberg.

Oberoende härdkylning ska kunna pumpa kylvatten till reaktorerna i tre dygn vid ett haveri. Investeringar som måste ske i ett läge där kärnkraftbolagen pressas av att de priset på el har fallit. Kärnkraftbolagen kräver sen tidigare att effektskatten på kärnkraft måste bort. Torbjörn Wahlborg är affärsområdeschef vid Vattenfall.

– Kärnkraftskatten är absolut avgörande. Sen har vi ändå ett effektivitetsarbete att göra, säger han.

Men även om skatten försvinner är ekonomin osäker för kärnkraften, säger Ingemar Engkvist.

– Jag kan inte, och jag får inte idag redogöra för hur våra prisprognoser ser ut. Jag kan bara konstatera att det är ett väldigt bekymmersamt läge, även om kärnkraftsskatten tas bort.

– När kom ni på att det kanske inte räcker att ta bort effektskatten?

– Löpande ser vi över prisutvecklingen på el ser ut: skatter, avgifter... det är inte bara effektskatten eller kärnkraftskatten vi ser över. Vi får värdera situationen löpande, säger Ingemar Engkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista