Modell av traktor och sädesax.
Modell av traktor och sädesax. Foto: Foto: Joel Saget TT/AFP

Holländska bönder köper svenska gårdar

0:39 min

Det utländska intresset för att köpa svenska gårdar ökar. Bland annat nederländska mjölkbönder har fått upp ögonen för Sverige efter hårdare restriktioner i hemlandet.

– Just nu pratar jag varje dag, minst ett telefonsamtal, med någon bonde som vill flytta till Sverige eller planerar att flytta till Sverige. Det har aldrig varit så mycket som i dag. Det säger Claudia Gloudemans, som själv är mjölkproducent och konsult, hjälper holländare som vill flytta hit.

Det är oron för ökade kostnader i hemlandet som gjort att nederländska bönder nu alltså söker ny mark bland annat i Sverige.

Kostnader som riskerar växa till följd av eventuellt skärpta krav mot utsläppen av fosfor och gödsel som blivit större i takt med ökad mjölkproduktion.

Enligt Lantbrukets affärstidning ATL har även fastighetsförmedlarna LRF Konsult och Skånegårdar märkt av det ökade intresset från Nederländerna för att köpa svenska bondgårdar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista