AfD-anhängare protesterar mot Merkel i Erfurt, Tyskland, 24 februari 2016.
AfD-anhängare protesterar mot Merkel i Erfurt, Tyskland, 24 februari 2016. Foto: Jens Meyer TT/AFP

Högerpopulism på frammarsch

"Det är en dramatisk förändring"
1:59 min

I Tyskland väntas det högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland få stora framgångar när tre av landets delstater går till val på söndag. På några månader har de mobiliserat ett utbrett missnöje med förbundskansler Merkels flyktingpolitik.

– Aldrig tidigare har politiska åsikter skiftat så snabbt i Tyskland, säger statsvetaren Uwe Wagschal, som har många års forskning om väljarbeteende bakom sig.

Något liknande har inte hänt i tysk historia. Tidigare har nya politiska orienteringar kommit smygande och så småningom etablerat sig i det politiska landskapet, exempelvis miljörörelsens utveckling till partiet De gröna.

Enligt opinionsundersökningar ligger stödet för AfD på runt 10 procent. I östra Tyskland närmar de sig 20 procent i Sachsen-Anhalt, en av de tre delstater som väljer nytt parlament på söndag.

För ett år sedan var de splittrade och uträknade, men den mer nationalistiska och främlingsfientliga flygeln, som tog över ledningen, fick snabbt luft under vingarna med strömmen av människor som kom till Tyskland under hösten 2015. För parallellt med ett enormt frivilligarbete som gjorde mottagningen av uppemot en miljon människor möjlig, har också ett stort missnöje med Merkels flyktingpolitik brett ut sig i landet.

"Merkel måste bort"är ett av slagorden på AfD:s samlingar. Inte bara åsikterna, utan också tonläget, har örändrats dramatiskt, enligt Uwe Wagschal.

– Klimatet har blivit mycket hårdare och en konsekvens ser vi i det ökade våldet mot flyktingar och asylboenden, framför allt i östra Tyskland men också i väst.

Han saknar nyanserna i den politiska debatten. Det går inte längre att tränga igenom med empirisk information. Istället för att diskutera sakfrågor handlar det bara om att vara för eller emot, enligt statsvetaren i Freiburg, som tror att AfD kommer att bli varaktiga, till skillnad från andra högerpopulistiska partier som har kommit och gått i efterkrigstidens Tyskland.

Daniela Marquardt
daniela.marquart@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".