Arbetare inne i det havererade kärnkraftverket Fukushima. Foto: Tepco/Scanpix.
Arbetare inne i det havererade kärnkraftverket Fukushima. Foto: Tepco/Scanpix.

Fem år sedan olyckan i Fukushima

"Framemot jul kan det bli rättegång"
1:53 min

Tre före detta direktörer i kraftbolaget Tepco har åtalats för att ha brutit mot gällande säkerhetsföreskrifter och därmed ha förvärrat olyckan.

  • Tre reaktorer som drabbas av simultana härdsmältor.
  • Mängder med radioaktivt material sprids över ett stort område.
  • Hundratusentals människor evakueras och många kommer aldrig att kunna återvända.

Men behövde det ha gått så illa i Fukushima? Hade katastrofen den elfte mars 2011 kunnat undvikas ?

Ja, menar åklagarämbetet i Tokyo som därför valt att åtala kraftbolagets dåvarande VD och två av hans närmaste män. Ingen av dem jobbar kvar på Tepco men formellt sett spelar det liten roll i sammanhanget.

Deras brott är att de inte vidtog nödvändiga säkerhetsåtgärder. Varför var exempelvis skyddsvallen mot havet bara sex meter hög ? När det mer än en gång i historen hänt att flodvågor på 15 till 20 meter svept in.

Varför fanns det inte fler reservsystem för el som kunde ha förebyggt att kylningen av reaktorerna slutade fungera.

Varför höll sig de tre cheferna undan när allmänhet och politiker krävde svar om haveriernas omfattning? Varför dröjde det så länge innan Tepco medgav att det verkligen handlade härdsmältor?

Listan av frågor är lång, och redan 2012 försökte en medborgarkommission förmå åklagare att dra direktörerna inför rätta.

Den här gången gick det bättre och formellt åtal har väckts. De tre direktörerna är dock inte frihetsberövade.

Nu stundar en utredning som väntas ta flera månader. Den japanska rättvisans kvarnar mal oerhört långsamt och först framemot jul kan det bli fråga om rättegång.

Då lär det bli kamp om platserna distriktsdomstolen i Tokyo. Det är många japaner som anser att Tepco kommit undan alldeles för enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".