Strobritanniens flagga och EU-flaggor fladdrar i vinden. Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Foto: Virginia Mayo och Tim Ireland/TT.

Så påverkas Sverige om Storbritannien lämnar EU

1:38 min

Om Storbritannien röstar för att gå ur EU, populärt kallat "Brexit", så kan det drabba flera svenska regioner. Det visar en ny analys av den svenska exporten till Storbritannien som Stockholms Handelskammare gjort.

– Efterfrågan från Storbritannien kommer troligen att vara lägre på kort sikt, eftersom pundet faller som ett resultat av Brexit. Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.

Storbritannien är fjärde största exportmarknad för svenska företag och totalt förra året var exporten dit värd 85 miljarder kronor.

Tittar man på svenska läns exportandelar till Storbritannien förra året så ligger Kronoberg, Kalmar, Västernorrland och Norrbotten i topp. Där går mer än tio procent av exporten till Storbritannien, medan andelen från Stockholms län ligger strax under tio procent.

Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare menar alltså att en del av exporten förmodligen skulle påverkas ganska omgående, om det nu blev så att Storbritannien ska gå ur EU, eftersom pundet troligen skulle försvagas ganska snabbt.

På sikt menar han däremot att det troligtvis är tjänsteexporten som skulle bli mest lidande av ett utträde.

– Jag är inte särskilt orolig för att Storbritannien som ett resultat av brexit skulle införa skyhöga tullar på varor. Däremot finns det en överhängande risk för brist på harmonisering, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Han varnar också för att speciella regler kan komma att införas om britterna lämnar EU.

– Det skulle innebära att svenska företag måste anpassa delar av sin verksamhet efter de nya brittisk-specifika regleringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista