Asif Ahmad Saleh är soldat i syriska elitstyrkor, han sitter framför porträtt av sin bror som nyligen dödades.
1 av 6
Asif Ahmad Saleh är soldat i syriska elitstyrkor, han sitter framför porträtt av sin bror som nyligen dödades. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Katja Magnusson i Syrien.
2 av 6
Katja Magnusson i Syrien.
Nezar Mihoub är doktor i internationella relationer och koordinator för ryska Sputniknews i Syrien.
3 av 6
Nezar Mihoub är doktor i internationella relationer och koordinator för ryska Sputniknews i Syrien. Foto: Katja Magnusson
Ryskt SU-24M-flyg lyfter från Hmeimim-basen i Syrien. Foto: Alexander Kots/TT
4 av 6
Ryskt SU-24M-flyg lyfter från Hmeimim-basen i Syrien. Foto: Alexander Kots/TT
Porträtt på dödade soldater
5 av 6
Porträtt på dödade soldater Foto: Katja Magnusson /Sveriges Radio
Samia i Latakia pekar mot planet
6 av 6
Samia i Latakia pekar mot planet Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Attackerna mot IS fortsätter under eldupphöret

Inget uppehåll i attackerna amot IS
2:26 min

Sedan snart två veckor tillbaka råder ett bräckligt eldupphör i Syrien.

Men striderna fortsätter mot terrorstämplade grupper som IS och Nusrafronten.

Ryskt, syriskt och amerikanskt stridsflyg bombar IS mål i Syrien. Efter att Ryssland i höstas inledde flygattacker i Syrien har regimens styrkor gått framåt. Vår korrespondent har besökt området nära den ryska flygbasen i Syrien.

I byarna nära den militära flygbasen Hmeimim i västra Syrien blandas fågelkvitter med mullret av ryska stridsflygplan som syns som svarta pilar mot himlen.

Assadfamiljen som styrt Syrien i mer än 40 år kommer från en by i området. Förra våren närmade sig rebeller regimens fästen här längs Medelhavskusten.

Men efter att ryskt stridsflyg inledde intensiva flygattacker för drygt fem månader sedan har regimen och dess allierade tagit tillbaka landområden. Asif Ahmad Saleh är soldat i elitstyrkan presidentgardet och strider nära Aleppo.

– De ryska flygplanen och den ryska militären har hjälpt oss mycket, säger soldaten Asif. Han sitter på verandan framför ett stort porträtt av sin bror som nyligen dödades i strider mot IS sydöst om Aleppo.

– Den syriska armén har ett litet antal soldater och efter fem år behövde vi stöd, fortsätter Asif Ahmad Saleh.

Efter eldupphöret uppger det ryska försvarsministeriet att stridsflygplanen som lyfter från basen här i närheten bara bombar terrorstämplade grupper som IS och al-Qaidas syriska gren Nusrafronten.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har ryskt stridsflyg utfört mer än 100 attacker mot IS fästen nära Palmyra de senaste dagarna.

Men tidigare i veckan anklagade oppositionen syriskt eller ryskt stridsflyg för att ha dödat civila då en marknad i Idlibprovinsen bombades.

Före överenskommelsen om eldupphör har USA och Frankrike kritiserat att de ryska angreppen också drabbar civila.

Idag rapporterar ryska medier från frontlinjerna i Syrien. Nezar Mihoub i Damaskus är doktor i internationella relationer och har själv fått sin utbildning i före detta Sovjetunionen.

Han är koordinator för journalisterna från den statliga ryska nyhetstjänsten Sputniknews. Han är övertygad om att det ryska stödet till regimen har vänt utvecklingen.

– Teknologin, vapnen och stridsflygplanen spelar en positiv roll för att stärka den syriska arméns motstånd, anser analytikern Nezar Mihoub.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".