Republikanske presidentkandidatsaspiranten Donald Trump.
Donald Trump visar upp en ny, mer försonlig sida. Foto: JOE RAEDLE/TT.

Trump mer försonlig i ny valdebatt

Republikansk debatt
2:12 min

Den republikanska kampen i USA, om vem som ska bli partiets presidentkandidat, närmar sig ett viktigt besked från väljarna på tisdag nästa vecka när det är nya primärval i flera delstater.

Resultaten på tisdag avgör om senator Marco Rubio från Florida och guvernören John Kasich i Ohio kan tvingas att kasta in handduken.

I en ny debatt igår kväll valde den ledande kandidaten, affärsmannen Donald Trump, att byta stil:

– Vi måste arbeta tillsammans och hitta lösningar. Det är helt otroligt vad hövliga vi har varit hittills ikväll, sa affärsmannen Donald Trump, som genomgått en metamorfos jämfört med tidigare debatter.

Det var uppenbart för alla att han bestämt sig för att låta försonlig och samarbetsvillig för att röja vägen mot en trolig nominering i sommar som republikanernas presidentkandidat.

Trumps motståndare avstod också från hårda attacker.

Ted Cruz, senator från Texas, som nu är den främste utmanaren, återkom i debatten till att Donald Trump inte har några konkreta förslag:

– Vi har en massa utmaningar i världen, men lösningen kan inte vara att vifta med ett trollspö och säga: "problem försvinn"! sa Ted Cruz. Trogen sin nya stil tittade Donald Trump åt andra hållet och höll tyst.

Marco Rubio, senator från Florida är hårt pressad att vinna sin hemstat på tisdag för att kunna hålla sig kvar i valkampen.

Under stort jubel från åhörarna i exilkubantäta Miami i Florida, där debatten hölls, kritiserade han Donald Trump för att vilja förhandla med Kuba och för att tycka att det räcker med femtio års amerikansk isolering av regimen där:

– Jag ska tala om vad som är en bra uppgörelse. Att Kuba håller fria val, slutar sätta oliktänkande i fängelse och inför pressfrihet, sa Marco Rubio.

Donald Trump var den ende på scenen som ville förhandla om fred mellan palestinierna och Israel och den ende som kan överväga ett kärnteknikavtal med Iran, om än omförhandlat.

Igår tog han också ett halvt steg tillbaka från sitt stöd för Rysslands president Vladimir Putin:

Putin är en stark ledare, det är inte bra eller dåligt, det är ett faktum, sa Donald Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".