Cristina Stenbeck.
Cristina Stenbeck. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Cristina Stenbeck kliver av som ordförande

"Hon har fått en exekutiv roll som kanske blivit för stor"
1:49 min

Sydafrikanen Tom Boardman föreslås som ny ordförande i Kinneviks styrelse. Han ersätter Cristina Stenbeck, som varit ordförande sedan 2007.

Cristina Stenbeck är affärsmannen Jan Stenbecks äldsta barn. När han avled 2002 och lämnade ledarskapet för investmentbolaget Kinnevik, gick Cristina – då 24 år gammal – in som vice ordförande.

Med orden "business as usual" lugnade hon marknaden och tog hon över rollen som familjens företrädare i den så kallade Stenbecksfären. Fem år senare blev hon ordförande för Kinnevik.

I ett pressmeddelande meddelar idag investmentbolaget Kinnevik att Cristina Stenbeck slutar som ordförande. Hon efterträds av Sydafrikanen Tom Boardman som suttit i styrelsen i fem år.

– Det har varit en enastående resa bestående av intensivt arbete och stora framgångar. Kinnevik är idag starkare än någonsin, med en fantastisk portfölj inom såväl mobiltelefoni som digitala tjänster och den starkaste balansräkningen i bolagets historia, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon skriver även att hon kommer att fortsätta att stödja Kinneviks team i "dess arbete att möta sina långsiktiga åtaganden gentemot sina aktieägare och portföljbolag som styrelseledamot".

Detta genom att hon fortsätter leda arbetet i Kinneviks valberedning.

– Hon tvingades in i en roll väldigt tidigt, och jag tycker att det känns ganska naturligt att hon idag får koncentrera sig på lite andra saker än att bara ägna sig sju dagar i veckan åt Kinnevik, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta och som sitter i Kinneviks valberedning.

Tom Boardman har suttit i styrelsen i fem år. Han har varit verksam inom telekommunikation, banksektorn och detaljhandeln, enligt pressmeddelandet.

Han föreslås också som ny ordförande i Kinneviks portföljbolag Millicom.

Cristina Stenbeck är född och uppvuxen i New York, hon flyttade förra året till Sverige. Flera experter som Ekot pratat med är förvånade att hon nu lämnar ordförandeposten. Men säger att det inte är så dramatiskt för verksamheten. En av dem är Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Visst, det här var ju arvtagaren som skulle ta över kronan. Hon har även gjort om mycket verksamheten och Kinneviks fokus. Men samtidigt är inte det viktigaste vem som sitter på ordföranderollen, säger Claes Hemberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".