Frihetsberövad man glömdes bort på häktet

1:30 min

En 55-årig man som fördes till häktet i Göteborg "glömdes bort" i sex veckor innan felet upptäcktes och tingsrätten försatte mannen på fri fot.

Nu riktar justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot hanteringen.

– Det som gör det så allvarligt är att det handlar om att frihetsberöva en person som är en av de mest ingripande åtgärderna en stat kan göra mot en enskild och då måste det finnas en rättslig grund för det, säger Elisabet Fura som är chefsJO.

Det var i augusti förra året som mannen greps och fördes till häktet i Göteborg efter att först ha blivit häktad i sin frånvaro. Och det var där som rutinerna sedan brast. Enligt gällande regler ska en ny häktningsförhandling ske inom fyra dygn men det var först efter sex veckor som det upptäcktes att mannen satt frihetsberövad utan rättslig grund när han själv begärde att få byta försvarsadvokat.

Händelsen visar på bristande rutiner hos kriminalvården men också på brister i lagen menar JO. Kriminalvården har inte något formellt ansvar att anmäla när ett häktningsbeslut har verkställts.

– Det har ju uppenbarligen brustit i Göteborg att man inte har reagerat på så här lång tid och vi får titta på våra rutinerna om något behöver förändras på enskilda häkten och centralt, säger Elisabet Lager, chefsjurist på Kriminalvården

Händelsen är så allvarlig att även regeringen och riksdagens justitieutskott informeras om ärendet. Men att lagen är otydlig friar ändå inte Kriminalvården från ansvar menar Elisabet Fura.

-Det duger inte som kriminalvården hävdar att det inte är tydligt utttalat i lagtexten att kriminalvården inte har ett sådant ansvar. Jag håller med om att lagen inte är tydlig men det räcker inte och friar inte, enligt mitt sätt att se, kriminalvården från ansvar säger Elisabet Fura.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista