Flyktingar som registrerats i Tyskland, men inte formellt sökt asyl, och sedan tagit sig vidare till Sverige tas inte längre emot av Tyskland om de sänds tillbaka. Arkivbild.
Flyktingar som registrerats i Tyskland, men inte formellt sökt asyl, och sedan tagit sig vidare till Sverige tas inte längre emot av Tyskland om de sänds tillbaka. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Tyskland nobbar Dublinåtersända

3:23 min

Tyskland kommer inte längre att ta emot många flyktingar som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är kritisk.

– Det är överraskande i den meningen att Tyskland är ett land som brukar hålla på EU-regler, och som man burkar kunna lita på de i det avseendet. Samtidigt är det här nog ett uttryck för hur pressat Tyskland är av antalet personer som kommit dit på kort tid, säger Johansson till Ekot.

Han är irriterad över beskedet men hans tyske justitieministerkollega Heiko Maas, som var på samma ministermöte som Johansson i Bryssel idag, tillbakavisar den svenska kritiken eftersom han anser att Tyskland följer de regler som finns.

– Den tyska regeringen är av den meningen att Dublin-reglerna ska gälla i alla länder och jag är säker på att det är samma linje som även den svenska regeringen har, säger Heiko Maas till Ekot.

Den nya tyska tolkningen bygger på att den tyska asylprocessen är uppdelad i två steg – först en registrering och sedan en formell asylansökan. Tyskland kommer nu endast ta emot de flyktingar som genomgått båda stegen innan de begett sig vidare till ett annat land.

Men Sveriges justitieministerier Morgan Johansson håller alltså inte med om den tolkningen av förordningen, och är nu beredd att låta EU-kommissionen och EU:s domstol granska Tysklands agerande.

– Det där är en tolkningsfråga. Vår uppfattning är att om du är registrerad i Eurdac-systemet i ett land, med fingeravtryck och allting, då är det det i det landet som ska utreda om du har asylskäl eller inte. Det bygger på första asyllandsprincipen.

I Sverige finns idag 700 asylsökande som på grund av Tysklands nya hållning inte kan återvända för att få sin asylansökan prövad där.

– Just nu så innebär detta att tyskarna börjat neka att ta tillbaka tyska asylsökande. I förläggningen skulle det kunna innebära att det blir Sverige som blir ansvariga – i strid med förordningen – att pröva asylansökan här, istället för i Tyskland, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik.

Han har skrivit till regeringen om detta, och det är med anledning av den skrivelsen som migrationsminister Morgan Johansson nu hotar Tyskland med EU:s domstol.

Sverige har en kraftig nedgång av antalet personer som söker asyl. För januari månad handlar det om 4000 personer - och därefter har antalet minskat ytterligare. Igår kom till exempel bara nio personer från Syrien till Sverige och sökte asyl.

Tyskland däremot har haft en fortsatt stor inströmning – och under januari sökte 91.000 personer asyl i landet.

Att det nu blivit – vad som ser ut att vara en migrationspolitisk konflikt mellan Sverige och Tyskland – är mycket ovanlig, enligt Mikael Ribbenvik.

– Vi har under många år haft väldigt goda kontakter med Tyskland och tyska myndigheter, så det är klart att detta är ett mycket ovanligt förfarande när det gäller just Tyskland. Det har funnits andra länder i Europa där Dublinförordningen fungerat ganska dåligt bitvis, men aldrig mellan Tyskland och Sverige tidigare, säger Mikael Ribbenvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista