Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/TT.

Barnkonventionen föreslås bli svensk lag

"Stora brister i hur Barnkonventionen tillämpas"
3:45 min

Regeringens barnrättsutredaren Anita Wickström föreslår att FN:s Barnkonvention ska bli svensk lag om mindre än två år. Ett av skälen är att stärka barns ställning i rättskedjan. Bland annat föreslås en ny lag för barnmisshandel.

– Det finns tydliga brister i hur Barnkonventionen tillämpas i Sverige. Det handlar bland annat om att barn bättre ska komma till tals, säger Anita Wickström, regeringens utredare.

Det finns få områden där Barnkonventionen krockar med svensk lagstiftning, utan problemet handlar mer om hur den tillämpas, inte minst i rättsprocesser och asylutredningar där barn ofta inte får komma till tals.

Därför föreslår man ett kunskapslyft för att utbilda personal på myndigheter för att bättre följa Barnkonventionen i myndighetsutövningen.

Utredaren föreslår också en ny lag om misshandel mot barn.

– Misshandel mot barn ogillas i hälften av de fall som når domstolarna. En anledning är smärta inte kan styrkas i tillräcklig grad, säger Anita Wickström.

Enligt den nya lagen som föreslås få rubriceringen Misshandel mot barn, ska domstolen kunna döma för misshandel även om smärta inte kan styrkas och om den varit lindrig.

Den nya lagen ska enligt förslaget riktas mot de som har ansvar för barnens omhändertagande; föräldrar, styvföräldrar, familjehemsföräldrar etcetera.

– Det blir tydligt att våld mot barn är förbjudet. I de domar vi har tittat på så framkommer att om de misstänkta är personer som har ett tillsynsansvar mot barnen bedöms våld mot barn som ringa eller att åtalet ogillas, säger Anita Wickström.

Utredningen föreslår inga påföljder i de fall den nya lagstiftningen inte följs. Det är en fråga som inte ingick i utredningsdirektiven och som utredaren Anita Wickström vill att man undersöker vidare.

Barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regner vill heller inte uttala sig om hur den nya lagstiftningen ska fungera tillsammans med en skärpt migrantlagstiftning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".