Kustkorvetten HMS Visby. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Kustkorvetten HMS Visby under ubåtsjakten hösten 2014. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Försvaret vill hålla civila på avstånd vid ubåtsjakt

2:19 min

Försvarsmakten vill hålla allmänhet och medier på större avstånd vid ubåtsjakter och liknande. Riksdagen håller med. Ubåtsjakten hösten 2014 stördes av civila båtar och helikoptrar.

Försvarsmakten vill att ett område kring marinens fartyg görs till möjligt skyddsobjekt så att allmänhet och medier kan hållas på längre avstånd vid exempelvis ubåtsjakter. Riksdagen håller med och uppmanar nu regeringen att se om lagen kan ändras efter ubåtsjakten hösten 2014 då medierna följde händelserna på nära håll.

Enligt Försvarsmakten kom båtar och helikoptrar för nära marinens fartyg vid ubåtsjakten. Det blev svårare för marinen att lyssna efter en eventuell u-båt via sensorer och svårare att använda vapen - om det hade behövts.

I dag kan ett visst område i skärgården förklaras som skyddsobjekt, men en ubåtsjakt kan beröra olika platser.

Försvarsmakten vill därför att ett område runt och ovanför marinens fartyg ska kunna spärras av som skyddsobjekt. Storleken beror på situationen, men det skulle kunna handla om exempelvis 1000 meter:

– Ju mer buller, ju mer ljud det finns i vattnet, desto svårare är det att läsa ut det vi verkligen söker efter, säger Ola Truedsson, marintaktisk chef.

Försvarsutskottet har tagit upp frågan och en enig riksdag uppmanar nu regeringen att se över skyddslagen.

Ett problem som utskottet och försvaret också nämner är att civila på plats, underförstått journalister, omgående sprider information om vad som händer. Detta kan hjälpa den eventuella inkräktaren.

Hur det problemet kan åtgärdas finns inget förslag på, förutom ökat avstånd. Att kräva ett avstånd på exempelvis 1000 meter begränsar möjligheten att se detaljer, men medier kan fortfarande rapportera ungefär vad som händer.

 – Det måste ju media kunna förmedla ändå. För mig är rikets säkerhet det viktigaste, det är ju A och O, det kommer först och det tror jag det gör för media också, säger riksdagsledamoten Lena Asplund (M).

Regeringen får nu fundera på hur problemen kan lösas.

– Det är viktigt att försvarsmakten kan spärra av ett område runt sina fartyg, säger Åsa Lindestam (S), vice ordförande i försvarsutskottet. Är det så att de vill det, så ska de ha den möjligheten. De ska också kunna bedöma hur stort det här området i så fall ska kunna vara. Det är viktigt att vi ser till att de verktygen finns till hands.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista