Kritik från UNHCR mot ny svensk asyllagstiftning

1:33 min

FN:s flyktingorgan UNHCR riktar kritik mot regeringens förslag om strängare asyllagstiftning. Bland annat uppmanar UNHCR Sverige att ge både personer som får flyktingstatus och personer som betraktas som alternativt skyddsbehövande rätt till familjeåterförening.

Karolina Lindblom Billing, biträdande regionchef för UNHCR i Norra Europa, befarar att situationen kan förvärras med de nya reglerna.

– Vi vet att människors önskan och vilja att förena sig med sina familjer går över gränser. Det gör att vi är rädda att det kommer att leda till att många kommer att känna sig tvungna att vända sig till människosmugglare för att kunna återförenas med sina familjer, säger hon.

UNHCR skriver i sitt remissvar att de minskade möjligheterna till familjeåterförening i den tillfälliga lagen i enskilda fall kan visa sig strida mot såväl Europakonventionen som Barnkonventionen, men att det är en fråga som måste prövas i domstol.

UNHCR är också kritiskt till att Sverige inför tillfälliga uppehållstillstånd. Inte för att det strider mot internationella konventioner utan för att det är dåligt ur ett integrationsperspektiv, vilket UNHCR sett i flera andra länder.

Generellt beklagar UNHCR det faktum att Sverige nu lägger sig på en asylrättslig miniminivå i EU, vilket enligt UNHCR sänder fel signaler till andra EU-länder.

– Att Sverige, som är ett land som till stor del har lett utvecklingen av internationell flyktingrätt, nu gör begränsningar gör att andra länder som behöver förbättra sina system hittar en ursäkt till att också begränsa sina asylprocesser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista