Pensionsmyndigheten på Klara Västra Kyrkogata i Stockholm.
Foto: Christine Olsson / TT

Pensionsmyndighetens personal utsätts för trakasserier

"Enskilda medarbetare pekas ut"
1:50 min

Pensionsmyndigheten misstänker privata företag för att trakassera myndighetens personal och verksamhet. Företag har polisanmälts för att utan pensionssparares godkännande byta deras pensionsfonder.

Sten Eriksson är kommunikationschef vid Pensionsmyndigheten.

– Vi har polisanmält två företag, det kanske finns fler som håller på med det här att lura folk att byta fonder. När vi försvårar deras verksamhet då ser vi ett mönster av ett väldigt inflöde av frågor som ockuperar oss.

Det skulle alltså handla om en slags trakasserier mot myndigheten efter polisanmälningarna som lämnats in för misstankar om att företag över telefon lurat till sig pensionssparares privata bank-id och därefter gjort fondbyten som genom provision gynnat de uppringande bolagen. Något Pensionsmyndigheten nu alltså försöker förhindra och, enligt Sten Eriksson, möjligen därför ska straffas för.

– Vi får massvis av frågor i vår presstjänst av folk som påstår sig vara journalister. Frågor vi naturligtvis svarar på eftersom vi är en statlig offentlig myndighet. Vi får mycket detaljerade frågor till vår kundservice och i en mängd som inte kommit in tidigare. Vi får dessutom inlägg på Facebook där enskilda medarbetare pekas ut. Det ser ut som ett mönster tycker vi att man vill skaffa oss massor av arbete på grund av det vi är ute och gör.

Ett av de polisanmälda företagen är Svensk fond- och försäkringsanalys. Deras marknads- och försäljningschef Daniel Karlsson vill inte låta sig bandas, men säger de inte gjort sig skyldiga till några massförfrågningar till Pensionsmyndigheten och kallar teorin om det mönster Sten Eriksson tycker sig se för absurd.

Det är ett mönster Pensionsmyndigheten alltså absolut inte kan bevisa, men väl konstatera att mängderna av samtal och förfrågningar som nu kommer in orsakar mycket extrajobb.

 – Vi har till exempel fått en förfrågan att få ut samtliga namn, adresser och personuppgifter gällande all personal, säger Sten Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".