Nationella insatsstyrkan och inrikesminister Anders Ygeman.
Arkivbild från 2011 på Nationella insatsstyrkan och inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT

Polisens vill förstärka insatsstyrkan

1:47 min

Med anledning av terrorhotet mot Sverige behöver polisens insatsverksamhet utökas med ett hundratal poliser. Det här framgår av polisens budgetunderlag till regeringen.

Antalet poliser i det nationella insatskonceptet måste utökas.

– Vi bedömer det nödvändigt att utöka antalet poliser i det nationella insatskonceptet för att ha en högre förmåga att snabbt avvärja ett påbörjat eller överhängande terrorangrepp i Sverige, säger Stefan Hector som ansvarar för insatsverksamheten på polisens Nationella operativa avdelning.

I december gav regeringen och oppositionen ett uppdrag till polisen att se till att insatsstyrkan ska kunna agera mot terrorattentat på flera platser samtidigt.

I polisens budgetunderlag till regeringen kan man nu läsa att med anledning av händelseutvecklingen i omvärlden och ett förhöjt terrorhot behöver polisen öka förmågan att bekämpa terrorism.

– När det gäller nationella insatsstyrkan så är ansatsen att kunna ingripa på två platser samtidigt, att genomföra två av varandra oberoende insatser. Eller för att kunna ha kortare responstid under större delen av dygnet. Då är bedömningen att ett hundratal poliser är det som behövs, säger Stefan Hector.

Men hur många poliser som ingår i dag i insatsstyrkorna vill Stefan Hector inte uppge.

Rikspolischef Dan Eliasson har tidigare i år begärt ett tillskott på 3, 9 miljarder under perioden 2017-2019. Fram till och med 2020 behövs 2 000 till poliser och 1 300 civilanställda, menar Dan Eliasson. Förstärkningen till insatsverksamheten är en del i det.

Frågan bereds just nu på regeringskansliet.

– Det ska vi diskutera med polisen i den budgetdialog som nu förs. Men jag har varit tydlig med att om den situation som varit väldigt ansträngd för polisen blir långvarig då måste polisen också tillföras ytterligare resurser, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista