Migrations- och justitieminister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Morgan Johansson kritisk till Tysklands flyktingbesked

1:23 min

Tyskland kommer inte längre att ta emot många av de flyktingar som skickas tillbaka till landet enligt Dublinförordningen.

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är kritisk till det tyska beskedet.

– Det är överraskande i den meningen att Tyskland är ett land som brukar hålla på EU-regler och som man brukar kunna lita på i det avseendet, säger han.

Enligt Johansson är det här ett uttryck för hur pass pressat Tyskland är av antalet människor som kommit dit på kort tid.

– Detta påverkar inte bara Sverige utan alla andra länder också, där människor har registrerats i Tyskland men sen kanske har tagit sig till ett annat land.

Morgan Johasson är alltså irriterad över beskedet från Tyskland men hans tyske justitieministerkollega Heiko Maas, som var på samma ministermöte som Johansson i Bryssel idag, tillbakavisar den svenska kritiken. Han anser att Tyskland följer de regler som finns.

– Den tyska regeringen är av den meningen att Dublin-reglerna ska gälla i alla länder och jag är säker på att det är samma linje som även den svenska regeringen har, säger Heiko Maas.

Men Sveriges justieminister Morgan Johansson håller inte med utan är beredd att låta EU-kommissionen och EU:s domstol granska Tysklands agerande.

– Det där är ju en tolkningsfråga. Vår uppfattning är att är du registrerad i systemet med fingeravtryck och allting, då är det det landet som ska avgöra om du har asylskäl eller inte – och det bygger på första asyllands-principen, säger Johansson.

Uppenbarligen har ni olika tolkningar av det här. Hur viktigt är det att det blir en prövning och att kommissionen får titta på det här, eller i ett annat skede också domstolen?

– Ja det här kan mycket väl sluta i EU-domstolen, om man inte gör en omvärdering i Tyskland, säger Morgan Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista