Bild på Nils Horner vid presskonferens på Sveriges Radio. Utrikesdepartementets byggnad vid Gustav Adolfs Torg.
Bild på Nils Horner vid presskonferens på Sveriges Radio. Utrikesdepartementets byggnad vid Gustav Adolfs Torg. Foto: Bertil Ericson / TT, Yvonne Åsell / TT

UD följt mordet på Nils Horner i Afghanistan noga

2:03 min

I dag är det två år sedan Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner blev mördad under en reportageresa i Afghanistan.

Enligt utrikesminister Margot Wallström har man från UD bedrivit ett intensivt arbete för att mordet ska utredas i Afghanistan. 

Margot Wallström menar att de följt mordet på Nils Horner noga.

– Ja vi följer ju det här mycket noga, framför allt genom ambassaden i Kabul, säger Margot Wallström.

Informationen från Afghanistan har varit knapphändig.

– Vi har tagit kontakt både med utrikesministern och även med presidenten när han var här. Tyvärr har inte någon av dem haft någon ny information att komma med, säger hon.

Enligt Margot Wallström har UD haft många möten med bland andra biträdande inrikesministern, kultur- och informationsministern i Afghanistan. Myndigheten har även haft möte med chefen för nationella säkerhetsrådet för att trycka på att Sverige vill se att något händer i utredningen om mordet på Nils Horner.

– Vi kommer fortsätta att insistera att mordet ska redas ut och att ansvarig ska ställas inför rätta, säger Wallström.

Vad säger det om det afghanska rättsväsendet?

– Det visar att det här är ett samhälle som naturligtvis inte har fullt ut har kapacitet och resurser att låta rättsstatsprinciperna gälla och undersöka ett så uppseendeväckande mord och ett så upprörande mord. Vi kommer fortsätta påminna, säger Margot Wallström.

Hamidi Hami är Afghanistans ambassadör i Sverige och enligt honom pågår utredningen kring mordet aktivt, trots att ingen ännu har gripits för mordet.

Ambassadör Hamidi Hami säger att Afghanistan ser allvarligt på brott mot journalister och att det nyligen bildades en kommission för att utreda brott mot media och våld mot journalister.

Det är Afghanistans vice president som leder kommissionen och i den kommer man undersöka alla de attacker som har skett mot media och journalister under de senaste 15 åren, däribland mordet på Nils Horner.

För utrikesminister Margot Wallström är frågan mycket viktig.

– Det här är en fråga om att låta journalister få utöva sitt yrke, att försvara det fria ordet, yttrandefrihet och demokrati och mänskliga rättigheter i förlängningen, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista