Bilden visar en av utställarna på den europeiska biodlarkongressen Beecome i Malmö. Man ser skyltdockor med skyddskläder för biodlare. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Biodlare från hela Europa samlas i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Europeiska biodlare samlas i Malmö

1:43 min

Enligt en färsk FN-rapport minskar antalet insekter som pollinerar växter i världen. En orsak som pekas ut är växtskyddsmedel i jordbruket. Utvecklingen oroar biodlare, som samlas till den europeiska biodlarkongressen i Malmö med början i dag.

Omkring 1 200 personer deltar i den europeiska biodlarkongressen Beecome som inleddes i Malmö i dag. En av de frågor som diskuteras är hoten mot både tambin och vilda bin. 

En färsk FN-rapport visar att 75 procent av världens grödor till någon del är beroende av pollinering och att över 40 procent av bina och andra insekter riskerar utrotning. En orsak som pekas ut är växtskyddsmedel som används i lantbruket. 

I en svensk studie som publicerades av Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet för ett år sedan undersökte man för första gången hur växtskyddsmedel i gruppen neonikotinoider påverkar honungsbin och vilda bin. Slutsatsen var att honungsbina klarade sig, men inte de vilda bina. 

Thorsten Pedersen på Jordbruksverket var projektledare för studien. Han anser att en metod för att slippa bekämpningsmedlen i jordbruket är att gynna de insekter som är skadedjurens naturliga fiender. 

– Det är man väldigt duktig på i växthusodlingen redan, men även ute i fält kan man göra väldigt mycket för att få många spindlar, jordlöpare, nyckelpigor och annat som kan äta en imponerande mängd skadeinsekter, säger Thorsten Pedersen. 

Etienne Bruneau, som är ordförande för honungs-sektionen i den europeiska bondeorganisationen COPA-COGECA där även svenska LRF är med, anser att det är möjligt för de ekonomiskt hårt pressade europeiska bönderna att gå över till metoder som gynnar biologisk mångfald. Han anser att det behövs offentligt stöd för att de ska klara det.

– För att hjälpa dem att ändra sig och utveckla sig mot högre kvalitet och i en grönare riktning, säger Etienne Bruneau. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista