Polen Stöddemo PiS många människor på torg med rödvita flaggor
Lag och Rättvisa (PiS) vann en stor valseger i höstas

Europarådet underkänner lagändringar i Polen

Vill att lagändringarna dras tillbaka
1:48 min

Polen bör dra tillbaka flera av lagändringarna som rör landets författningsdomstol. Det säger Europarådets lagexperter angående den konstitutionella konflikt som pågått i Polen sedan i höstas.

Sedan partiet Lag och Rättvisa (PiS) vann sin stora valseger i höstas har den nya regeringen i Polen på olika sätt begränsat domstolens möjligheter att fatta beslut. Bland annat har de sett till att en större majoritet krävs i domstolen och att nästan samtliga domare måste närvara vid omröstningar.

Det vill Europarådet nu se göras om och göras rätt av det polska parlamentet. Polens biträdande utrikesminister har redan tidigare idag sagt att hans regering kommer att respektera kommissionens förslag.

Venedigkommissionen ger även PiS-regeringen och deras anhängare delvis rätt i deras kritik mot den förra regeringen i Polen, genom att säga att de också gjorde ändringar i författningsdomstolens sammansättning som inte borde ha fått göras.

Europarådet verkar hoppas att deras kombinerade granskning och medling, där Polens regering aktivt deltagit, ska leda till ett slut på den grundlagskris som rått i Polen i snart ett halvår.

EU-kommissionen har sagt att den tänker följa dagens slutsatser noga när de beslutar om eventuella vidare åtgärder mot Polen, och det vet den polska regeringen om.

Venedigkommissionen har endast utrett de lagändringar som gäller författningsdomstolen och inte till exempel den nya medielagen i Polen som också har fått stark kritik av demokratiorganisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".