Två kvinnor står vid bord, människor sitter och lyssnar.
Regeringens utredare Anita Wickström och barnminister Åsa Regnér. Foto: Thommy Tengborg / TT

Barnkonventionen kan bli svensk lag

Skulle hårdna målkonflikt
2:49 min

I dag överlämnades en utredning till regeringen som går emot flera av regeringens senaste förslag kring migration.

Utredningen handlar om hur FN:s barnkonvention ska bli svensk lag.

Regeringens utredare Anita Wickström tycker att det är en viktig fråga.

– Den kartläggning som vi har gjort ger vid handen att barnkonventionen inte har fått tillräckligt genomslag i rättstillämpningen. Det finns klara brister på alla de områden vi har tittat på. Barn ses inte som rättighetsbärare hos myndigheterna, säger Anita Wickström. 

När nuvarande regering gav Wickström i uppdrag att föreslå hur barnkonventionen skulle bli svensk lag tyckte de allra flesta att det var en bra idé. Sedan kom flyktingkrisen och regeringen har nyligen lagt nya förslag om åtstramningar i asylpolitiken.

Många jurister och barnrättskämpar anser nu att de nya asylförslagen tillsammans med de tidigare införda ID-kontrollerna går stick i stäv med barnkonventionen. En målkonflikt som hårdnar om konventionen skulle bli svensk lag.

– När det gäller lagrådsremissen om migrationspolitiken så gick ju remisstiden ut igår och där behöver ju justitiedepartementet titta på och sammanställa de synpunkter som kommit in, säger barn- och ungdomsminister Åsa Regnér (S) i dag.

Men hur ser du på det faktum att många anser att det här förslaget inte stämmer överens med barnkonventionen?

– Ja, även jag behöver se vad de faktiskt har haft för synpunkter. Det är väldigt viktigt att veta hur, och vilken kritik, man för fram, säger Åsa Regnér.

Den 1 februari i år presenterade regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson en utredning som visade att minder­åriga EU-medborgare som lever i utsatthet i Sverige inte ska ha rätt till utbildning här.

Regeringens senaste utredare Anita Wickström är dock av en annan uppfattning.

– Min bedömning är att barnkonventionen ger barnet en rätt till utbildning, säger hon.

När det gäller barns rättigheter i Sverige i dag är de flesta aktörer överens om att socialtjänsten befinner sig i kris. På fackförbundet Vision som organiserar många socialsekreterare utgår man nu ifrån att regeringen skickar med mer resurser om den nya, skärpta barnrättslagen skulle bli verklighet.

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin tror att lagen till och med kan innebära besparingar.

– Det som förmodligen tar mer tid i dag är ju att det blir så många enskilda tolkningar. Vi ser väldigt stora skillnader mellan kommuner i bedömningar när det gäller barns rättigheter, också mellan olika myndigheter på kommunal nivå till exempel.

– Förmodligen skulle det här underlätta att man faktiskt kan säga att vi måste pröva det här mot barnkonventionen, säger Elisabeth Dahlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".