En lagbok och en man som tafsar på en kvinnas ben. Foto: Jessica Gow och Gorm Kallestad/TT.
Arkivbild: Man som tafsar på kvinna. Foto: Jessica Gow och Gorm Kallestad/TT.

Rapport: trakasserier mot SD-tjejer

1:20 min

Efter att flera tjejer inom Sverigedemokraterna berättat om sextrakasserier inom partiet, skrevs en intern säkerhetsrapport. Det avslöjar Expressen.

En av tjejerna beskrevs som en ganska sjuk person och en annan som både jobbig och svartsjuk.

– Fruktansvärt olämpliga ord att använda i det här sammanhanget. För vad man gör sig skyldig till från säkerhetsorganisationens sida det är att begå ytterligare ett övergrepp mot de här kvinnorna genom att de ifrågasätts, de misstänkliggörs och de tas helt enkelt inte på allvar. Det säger Emma Sandkvist, en av tjejerna som utsatts och som lämnade partiet i fjol.

2013 valde Emma Sandkvist att polisanmäla en tjänsteman i Sverigedemokraterna för våldtäkt och sexuella trakasserier. En utredning som senare las ner.

Det var efter flera uppmärksammade fall 2013 som den interna säkerhetsrapporten skrevs. Enligt Expressen så beskrivs Emma Sandkvist som en säkerhetsrisk och man skriver också att hon haft ett omoraliskt leverne.

Paula Bieler sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna och jobbar främst med jämnställdhetsfrågor.

– Det är en av anledningarna till att vi tagit tag i det. Och därför har vi lagt ner den avdelningen för att de har tagit sig friheter och arbetat på ett sätt som de inte alls har varit förenligt med det uppdrag man haft, säger Paula Bieler.

Emma Sandkvist tycker det är bra att man vidtagit åtgärder men tror ändå inte att det leder till någon långsiktig förändring.

– Jag säger bara "upp till bevis" för Sverigedemokraterna. Man har visat sig oförmögna att ta tag i problematiken förut och jag ser ingen anledning att det är annorlunda i dag, säger Emma Sandkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista