Affärsmannen Donald Trump håller ett tal i samband med valmöte. Demonstranter skriker och protesterar mot Trump.
Donald Trump pekar på personer i publiken som visar sitt missnöje mot honom under valmötet. Foto: Seth Perlman och Charles Rex Arbogast/TT. Montage: Sveriges Radio.

Demonstranter: Vi stoppade Trump

2:13 min

I Chicago ställdes ett valmöte med Donald Trump i natt in av säkerhetsskäl efter våldsamma sammandrabbningar mellan supportrar och motståndare.

Det skedde efter de senaste veckornas ökade våldsamheter på Trumps möten, en upptrappning som Trump själv anklagas för att driva på.

– Vi stoppade Trump, skanderade demonstranter i natt, efter att ett valmöte under den pågående primärvalskampanjen i USA för första gången ställts in av säkerhetsskäl.

Mötet skulle ha ägt rum på ett universitet i Chicago, och enligt Trumps kampanj var 25 000 personer föranmälda.

Många var redan insläppta, inklusive flera hundra som ville demonstrera mot Trump.

Demonstranter hade också samlats utanför möteslokalen, och det uppstod bråk och våld mellan Trumps anhängare och hans motståndare, både utomhus och inomhus.

Till slut ställdes alltså Trumps framträdande in efter att Chicagopolisen inte ansåg sig kunna garantera människors säkerhet.

Det här var långt ifrån första gången det blev oroligt och våldsamt på ett Trumpmöte, men det var den allvarligaste händelsen hittills. 

Donald Trump själv kommenterar ofta från talarstolen när enskilda eller grupper protesterar mot honom på mötena, också när hans supportrar svarar med våld.

De som angrips, eller som helt enkelt bara lyfts ut, kan vara tysta och stillastående, med eller utan plakat med slagord mot Trump.

Ibland är det också betydligt mer högljudda personer som stör mötena genom att ropa att Trump är rasist och att han står för hat och splittring.

Medan vakter eller polis för ut dem som anses störa mötena säger den republikanske presidentkandidaten ofta saker som att "jag har lust att slå honom i ansiktet", eller "på den gamla goda tiden hade han burits ut på bår", eller "om någon börjar kasta tomater, slå skiten ur honom".

De flesta av händelserna har filmats, och visar fysiska angrepp på alltifrån muslimska kvinnor i sjal, sikher i turban, afro- och latinamerikanska politiska aktivister, till journalister och fotografer.

Donald Trump får ofta frågor om det han säger på sina valmöten uppmuntrar eller hetsar till våld, men förnekar detta helt.

Och det gjorde han även i natt, i CNN, efter det inställda mötet i Chicago.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista