Afghanska migranter i ett rum på en flyktingförläggning.
Afghanska migranter i ett rum på en flyktingförläggning i Tyskland. Foto: Jens Meyer

Flyktingfrågan dominerar i tyska val

2:23 min

I Tyskland ser morgondagens delstatsval ut att kunna rita om den politiska kartan. Det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland förutspås stora framgångar.

I kristdemokraternas traditionella fäste, delstaten Baden-Württemberg, väntas de gröna gå om CDU och bli största parti, och det är framför allt tack var den populäre premiärministern Winfried Kretschmann.

Den förste och hittills ende gröne premiärministern i Tyskland, Winfried Kretschmann är också den mest populäre av de 16 delstatsledarna. Han skojar gärna om kristdemokraterna som styrt Baden-Württemberg mer än ett halvsekel och fortfarande inte har kommit över att de blev petade vid förra valet. Egentligen är Kretschmann inte grön, hävdar de, bara en lite grönt missfärgad kristdemokrat

Men han försäkrar att han är gräsgrön in i själ och hjärta. Vid första anblicken en osannolik egenskap för ledaren i denna industriregion, där bilindustrin står för var fjärde arbetsplats.

Men han har lyckats förmedla budskapet att en ekologisk modernisering av näringslivet, kommunikationer och livsstil är en förutsättning för fortsatt ekonomiskt välstånd. Många, särskilt företagsledare, som skakade på huvudet åt honom när han tillträdde för fem år sedan står nu bakom honom.

Hos väljarna går hans egensinniga men övertygande stil hem.

- Han är en fullblodspolitiker som verkligen berör. Sådana har vi alldeles för få av i Tyskland i dag, säger Beate Fischer, som lyssnade på Kretschmann i Freiburg igår kväll.

Flyktingfrågan har dominerat valkampanjerna i alla tre delstater som väljer nya parlament imorgon och det var också Kretschmanns huvudtema.

Det utbredda missnöjet med flyktingpolitiken väntas straffa Merkels kristdemokrater och gynna det nya främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland, långt ut på högerkanten.

Men för Kretschmann, som öppet stödjer Merkels politik har sympatierna stärkts. För honom är det avgörande att krisen måste lösas gemensamt av Europa. Allt annat är en illusion.

- Med nationella lösningar kan man åstadkomma tillfällig avlastning men ingen verklig lösning, säger den gröne premiärministern i Baden-Württemberg, en av få politiker som tycks sitta säkert inför morgondagens delstatsval där mycket står spel.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista