Sydkoreanen Lee Se-Dol.
Sydkoreanen Lee Se-Dol. Foto: Lee Jin-man

Dator slår mästaren - igen

1:32 min

För tredje gången på raken vann idag dataprogrammet Alphago mot sydkoreanen Lee Se-Dol i brädspelet Go. Lee Se-Dol är världens utan tvekan främste go-spelare.

Daniel Jensen är ordförande i Svenska Go-förbundet. Han är inte överraskad över datorns vinst - den här gången.

– Jag är överraskad över att det är 3-0, men jag är inte överraskad över den tredje segern. Jag är överraskad över de två första, men den tredje kändes mer som att det var något som var garanterat nästan.

Go är ett strategisk brädspel med rötter i Kina för över 2 500 år sedan. Det handlar, enligt Daniel Jensen, om att till slut ha erövrat så stor yta av spelplanen som möjligt.

Det här var alltså tredje matchen i följd som dataprogrammet Alphago vann. Daniel Jensen ser en anledning till att datorn vann.

–  Den verkar ha ett bättre helhetsperspektiv, vilket var något jag trodde den skulle ha problem med. Det känns som den har kontroll över hela spelplanen samtidigt på ett effektivt sätt.

Vad ska då Lee Se-Dol göra för att kunna besegra datorn och Alphago?

– Oj, han får nog bara analysera de här matcherna så gott han kan och försöka hitta lite nya sätt att tackla det på, samtidigt som han behåller sin egna spelstil.

Att datorn vunnit alla matcher hittills, två återstår, får inte Daniel Jensen att mista spellusten.

- Nej, jag blir snarare mer fascinerad - men lite skrämd också.

Det får dig inte att fundera över att lägga av nu när maskinen vann?

- Oh, nej, nej. Absolut inte. Det är snarare så att man blir eggad att spela mer.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista